HRVATSKI ZNANSTVENIK OTKRIO "Za najviše godinu stiže lijek za rak pluća"

HRVATSKI ZNANSTVENIK OTKRIO "Za najviše godinu stiže lijek za rak pluća"

Foto: Sam Masala

IGOR ŠTAGLJAR, jedan od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika, objavio je sjajnu vijest za sve koji se bore s rakom pluća.

>> Otkriće hrvatskog znanstvenika jako zanima farmaceutsku industriju, evo i zašto

Štagljar, koji radi kao profesor na odjelu za biokemiju i genetiku na sveučilištu u Torontu, jedan je od sudionika velike međunarodne konferencije koja je u Splitu ovih dana okupila stotinjak vodećih znanstvenika. Naš znanstvenik već neko vrijeme radi istraživanja na lijeku za karcinom pluća i, po svemu sudeći, čini se da je vrlo blizu svom cilju.

"Za 6 do 12 mjeseci izlazimo s lijekom protiv najčešćeg oblika raka pluća"


"Upravo smo završili veliku studiju koja je trajala tri godine. Do sada o tome nisam smio pričati, ali nisam niti htio izlaziti u javnost o stvarima koje nisu bile 100% sigurne. Sada sa sigurnošću mogu reći da za 6 do 12 mjeseci izlazimo u javnost s lijekom protiv najčešćeg oblika karcinoma pluća, a to je karcinom pluća nemalih stanica koji je uzrokovan mutacijama u proteinu EGFR. To je jedna predivna vijest za oboljele od karcinoma pluća od kojeg u svijetu umre godišnje 1,6 milijuna ljudi", rekao je Štagljar u razgovoru za HRT.

"Čuli smo predivno predavanje Terencea Rabbittsa sa sveučilišta o Oxfordu koji je prvi puta pokazao novi lijek protiv tumora koji su uzrokovani mutacijama u k-rast proteinu. Radi se o stvarima koje će sudionici naše konferencije prvi puta čuti općenito u svijetu pa će sigurno otići zadovoljno s kongresa", dodao je naš vrhunski znanstvenik, koji već godinama živi i radi u Kanadi.

Index je početkom godine opširno razgovarao sa Štagljarom o istraživanjima koje vodi, a taj intervju možete pročitati ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara