VS obnovilo program ˝Nafta za hranu˝ Iraku na još šest mjeseci

VIJEĆE sigurnosti UN-a usvojilo je jednoglasno u srijedu navečer rezoluciju 1447 kojom se na još šest mjeseci produljuje program ´Nafta za hranu´ Iraku.

Vijeće sigurnosti, kaže se u toj rezoluciji, odlučilo je u sljedećih trideset dana razmotriti i popis proizvoda za čiji uvoz Bagdad treba posebno dopuštenje.

Vijeće je jednoglasno usvojilo rezoluciju nakon što su Sjedinjene Države, na inzistiranje ostalih 14 članica VS-a, odustale od zahtjeva za produljenjem od samo dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Program ´Nafta za hranu´ dopušta Iraku prodaju neograničenih količina nafte, s tim da sredstva od prodaje idu na UN-ov račun i njima se plaćaju proizvodi koje Irak naručuje.

Ti proizvodi uključuju hranu, lijekove i široku lepezu potrepština za civile čime se trebaju ublažiti posljedice UN-ovih sankcija na stanovništvo. UN je sankcije uveo 1990. nakon iračkog napada na Kuvajt.

U sljedećih trideset dana Vijeće će pregledati i tristotinjak stranica ´Liste proizvoda´, koja je dio programa ´Nafta za hranu´. Na tom popisu nalaze se proizvodi čiji uvoz u Irak VS mora posebno odobriti kako bi se točno utvrdilo da se među njima ne nalaze dobra koja bi mogla imati vojnu namjenu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara