VS UN-a bi se moglo sastati u Keniji radi Darfura

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda razmatra održavanje dvodnevnog sastanka sljedećeg mjeseca u Nairobiju u Keniji kako bi razgovaralo o krizi u sudanskoj regiji Darfur, rekao je u četvrtak u New Yorku predsjedavajući Vijeća.

Britanski veleposlanik Emyr Jones Parry, čija zemlja ovoga mjeseca predsjeda Vijećem sigurnosti, rekao je novinarima kako očekuje da će Vijeće uskoro donijeti formalnu odluku i sastati se u Nairobiju 18. i 19. studenoga.

On je rekao kako bi Vijeće uglavnom razgovaralo o stanju u Sudanu u čijoj zapadnoj pokrajini Darfur, prema UN-ovoj ocjeni, vlada jedna od najgorih humanitarnih kriza.

Podtajnik UN-a za humanitarne poslove Jan Egeland je obavijestio Vijeće sigurnosti kako je za više od milijun izbjeglica nastalih građanskim ratom pobunjenika i sudanske vlade u Darfuru osigurana hrana, voda i sanitarne potrebe, ali da humanitarna pomoć još uvijek treba dospjeti do stotina tisuća ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Egeland je pozvao na pojačani napor da se u Darfur dovedu mirovne snage Afričke unije (AU) koja je obećala 3.000 vojnika za misiju zaštite stanovnika, promatrača i humanitarnih radnika, ali je nedostatak financijskih sredstava odgodio njihov dolazak.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan je pozdravio jučerašnju odluku Afričke unije da pošalje proširene vojne i policijske snage u mirovnu misiju u Darfur i pozvao međunarodnu zajednicu da osigura financijsku potporu Uniji dok se priprema za raspoređivanje snaga.

AU je u srijedu objavila da će povećati svoju promatračku misiju od 465 pripadnika do punih mirovnih snaga koje će uključivati i oko 2.300 vojnika.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara