VS UN-a još nije primilo prijedlog za ukidanjem sankcija

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje vodi intenzivne razgovore o rezoluciji o Iraku, još nije primilo nikakv prijedlog za ukidanjem sankcija, ali bi se to pitanje moglo postaviti sljedećeg tjedna, rekao je u četvrtak predsjednik 15-članog tijela.

"Ovaj dijalog je vrlo intenzivan i upravo se odvija i vodit će se tijekom vikenda", kazao je novinarima meksički veleposlanik Adolfo Anguilar Zinser, čija zemlja ovoga mjeseca predsjeda Vijećem sigurnosti.

Vijeće sigurnosti će u utorak održati neformalne konzultacije, jednu sjednicu o oružju masovnog uništavanja na kojoj će govoriti glavni inspektor Hans Blix, a potom i drugu na kojoj će se govoriti o programu Nafta za hranu, prema kojem je Bagdadu dopušteno da dio prihoda od nafte koristi za kupovinu humanitarnih potprepština.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na toj drugoj sjednici moglo bi se pokrenuti pitanje sankcija i mi ćemo tada biti u stanju odgovoriti na njega, kazao je Zinser.

Američki predsjednik George W. Bush je u srijedu rekao da Sjedinjene Države traže ukidanje sankcija koje su Iraku nametnute 1990. nakon što je okupirao Kuvajt.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara