VS UN-a kaže da je droga prijetnja stabilnosti Afganistana

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda podržalo je u utorak rezultate prošlotjedne konferencije o obnovi Afganistana i upozorilo da uzgoj opijumskog maka može ugroziti stabilnost te zemlje.

U predsjedničkoj izjavi koju je pročitao ovomjesečni predsjedavajući njemački veleposlanik Guenter Pleuger Vijeće sigurnosti je podržalo konferenciju o obnovi Afganistana održanu prošlog tjedna u Berlinu na kojoj je obećano 8,2 milijardi dolara za obnovu zemlje u naredne tri godine. Na njoj su utvrđeni kratkoročni prioriteti poput razoružanja i razvojačenja te održavanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Vijeće je međutim izdvojilo narkotike kao jednu od najvećih prijetnji stabilnosti Afganistana koji je najveći svjetski proizvođač maka iz kojega se dobija opijum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pleuger je rekao kako Vijeće sigurnosti želi da se razviju gospodarske alternative uzgoju maka kako seljaci ne bi proizvodili drogu da bi preživjeli. On je kazao kako bi susjedne zemlje trebale više surađivati u presjecanju putova ilegalne trgovine drogom.

Podtajnik UN-a za mirovne operacije jean-Marie Guehenno upozorio je da će ukidanje idnustrije droge u Afganistanu biti veliki izazov budući da je ona 2002. stvarala više od polovice ukupnog nacionalnog dohotka zemlje.

(Hina) xsl ydl

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara