Vučetić: Hrvatska je poludržava

Vučetić: Hrvatska je poludržava
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ZASTUPNIK Marko Vučetić (Klub HSU-a i nezavisnih) upozorio je u saboru na nemogućnost primjerenog suočavanja s nasiljem u Hrvatskoj ustvrdivši kako država koja nije u stanju zaštititi svoje građane jest "poludržava, polurepublika ili poluzgotovljeni proizvod". 

Hrvatski građani trebaju biti zaštićeni, poručio je Vučetić u slobodnom govoru u saboru dodavši kako ne vjeruje u državu koja je u stanju pustiti na slobodu osumnjičene za zločin i reagirati tek na pritisak javnosti kao što je to bilo u slučaju osumnjičenih za silovanje maloljetnice u Zadru. 

Podsjetio je i na slučaj u kojem je otac podvodio svoju kćer, zatim na smrt mladića od posljedica zlostavljanja u zatvoru i mnoge druge slučajeve.

Rasprava u saboru

Stjepan Čuraj (klub HNS-a) osvrnuo se na lošu percepciju rada državnih službi. Založio se da neovisno tijelo provodi izbor kandidata za prijam na rad u državne službe kako bi se odabrali najbolji kadrovi, postupak izbora bio transparentniji, postigla veća učinkovitost i racionalizirao rad. Treba nagraditi one koji znaju i rade, a one koji ne rade dobro potaknuti na bolji rad ili im se zahvaliti, smatra Čuraj.

Arsen Bauk (klub SDP-a) podsjetio je na, kako je ironično rekao, najveću aferu Milanovićeve vlade s tuš-kabinom u uredu bivšeg SDP-ovog ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića.

"Ta je tema bila dosta eksploatirana, postala je opasnost da se i šator premjesti pred Ministarstvom", rekao je Bauk aludirajući na braniteljski šator postavljen pred Ministarstvom hrvatskih branitelja.

"Očekivali smo da će novi ministar zaštite okoliša po preuzimanju dužnosti zamijeniti taj ured, no to nije učinio ni po isteku ugovora o najmu već ga je obnovio pod lošijim uvjetima nego 2104., a nije se čak ni ispričao bivšem ministru zbog napada kojima je zbog toga bio izložen", ustvrdio je Bauk.

"Štoviše, nalaz revizije o tome je ritualno predan predsjednici Republike koja se također nije proslavila izmještanjem svog ureda s Pantovčaka u Visoku ulicu kao što je najavljivala", podsjetio je Bauk. To je priča o populizmu, licemjerju i demagogiji i pokazalo se nakon pet godina da ono što vrijedi Zmajlovića i SDP ne vrijedi za  HDZ, ustvrdio je Bauk. 

Sabor je završio ovotjedno zasjedanje, a s radom nastavlja u srijedu 23. listopada u 9:30 raspravom o Prijedlogu zakona o biljnom zdravstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara