Kako su Kolinda i Vučić potpuno ponizili hrvatsku desnicu

Kako su Kolinda i Vučić potpuno ponizili hrvatsku desnicu

Foto: Hina, Index

DANIMA su pred dolazak srpskog predsjednika Aleksandra Vučića ekstremistički mediji u Hrvatskoj vodili žestoku kampanju protiv njegova posjeta. Čak su prozivali i svoju miljenicu, hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, zbog toga što ih je izdala iako su se svojedobno svom snagom upregnuli da je instaliraju na Pantovčak, što im je uspjelo njenom pobjedom s oko trideset tisuća glasova pred Ivom Josipovićem u drugom krugu. 

Toliko je žestoka bila ta kampanja protiv Vučićeva posjeta da bi netko naivan mogao pomisliti kako će danas centralni zagrebački trgovi biti ispunjeni desecima tisuća ''domoljuba'' koji su došli Vučiću jasno poručiti da je četnik i zatražiti ispriku za njegov govor u Glini iz 1995. Velimir Bujanec, poznati voditelj i neonacist koji je osuđen jer je prostitutke plaćao kokainom, danima je kroz svoj show huškao na prosvjede, ugostio niz sugovornika koji su najavljivali događanje naroda i proklinjali svoj glas za Kolindu i HDZ, koji su ih - još jednom - obmanuli. 
 
Vrhunac prosvjeda - recitiranje trash poezije
 
Kad ono, ništa. Sakupilo se parsto prosvjednika prosjeka godina između 50 i 60, malo su suznih očiju slušali himnu, malo su vikali ''Izdaja!'', ali i slušali idiotske govore na Trgu bana Jelačića, malo mahali zastavama s ustaškim pozdravom ZDS, malo šetali do Kamenitih vrata (jer im europejska HDZ-ova vlast ne da prosvjedovati na Markovu trgu) i onda se razišli. Od događanja naroda ispao je loš nacionalistički skeč, čiji su vrhunci bili trkeljanje Božidara Alića o ''srpskoj zastavi'' na hotelu Dubrovnik (iako je riječ o staroj dubrovačkoj zastavi koja se nalazi na državnom grbu!) i recitacija provincijskog poete koji se zove, nije šala, Ante Nadomir Tadić Šutra. Njegova interpretacija vlastite pjesme ''Hrvatica'' svakom iskrenom ljubitelju trasha morala je izmamiti suzu radosnicu na oko. Zabilježeno je da je na prosvjed doteturao i predsjednik HVIDRA-e i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić, ali se nije pretrgao od davanja izjava nego je brzo nestao u nepoznatom pravcu. Nije im nitko poslao pečenje da se goste janjetinom (gdje je sad Anica Kovač?) pa su se razišli prije ručka.
 
Taj karikaturalni prosvjed, koji je doživio debakl i na kojemu je kao vrhunac crne komedije figuriralo pozivanje na ''dostojanstvo'', ''decentnost'' i ''hrvatsku uljudbu'', još jednom je podsjetio da hrvatska desnica i ključne veteranske udruge najviše vole budžetske kune, a HDZ im je obilato platio najnoviju tranšu Zakonom o braniteljima. Ta šaka iskreno suludih nacionalista i filoustaša koja se okupila na Trgu bana Jelačića ipak je mnogo manje ljigava od svih onih koji su ovih dana ''postavljali pločice'' pa nisu stigli na prosvjed protiv Vučića. Šatorašima ni traga!

Josipu Klemmu ne da žena, Đuro Glogoški ne bi ništa komentirao, Ante Deur se kao savjetnik predsjednice za branitelje ne bi htio petljati u svoj posao jer je zauzet dizajnom interijera (ah, nije li divno imati takav posao da možeš provesti dane i dane postavljajući pločice?), Tomo Medved ima ministarsku plaću itd. Nije primijećen ni Bujanec, a od prosvjeda je apstinirala i većina ostalih perjanica hrvatske nacionalističke desnice koja je danima huškala na prosvjed. 
 
Kolinda u društvu Vučića pljunula svojim glasačima u lice
 
Naravno, na vlasti je HDZ, u Banskim dvorima nije više Zoran Milanović, a na Pantovčaku nije više Ivo Josipović. Teško je ući u umne procese podržavatelja HDZ-a i hrvatske ekstremne desnice, ali vjerojatno izgledaju nekako ovako: ''Precjednica pozvala četnika, onaj sin majora KOS-a je protiv, oboje su oni ADZ, i ja sam ADZ doktor Franjo Tuđman, treba ići na prosvjed protiv četnika i Srba, oni Rvacku ne vole, ali na vlasti je ADZ, precjednica nas je izdala, volim ja našu precjednicu kako je ona lijepa, ADZ mi je dao mirovinu iako sam smuljao dokumentaciju, zaposlili mi šćer u županiji… Glina… ratna odšteta… Vukovar… Škabrnja… ZDS… Pupovac… Error… TILT!''
 
Pomalo je bizarno da ljudi koji su imali petlje otići u rat protiv četnika sada nemaju petlje izaći na prosvjed kada jednog od najpoznatijih eksponenata velikosrpske politike Vučića HDZ-ova predsjednica dovodi u Hrvatsku. Ispade da je HDZ gori od četnika, utjeruje više straha u kosti. Straha od gubitka pozicija, privilegija i nedobivanja koncesija, naravno. 
 
Tako se Vučićev dolazak u Hrvatsku već poslije nekoliko sati ipak pokazao pozitivnim za hrvatsko društvo jer je do kraja razgolitio licemjerje hrvatske desnice i vodećih veteranskih udruga, te jasno demonstrirao da je među njima tek šačica iskrenih nacionalista, dok su ostale tisuće rasprodana domoljubna estrada i HDZ-ove marionete. Kolinda je prosvjednicima još naknadno s Pantovčaka, uz bok s Vučićem, poručila da su marginalci i da neće oni voditi politiku nego ona kao državnica. To je u biti poručila vlastitom biračkom tijelu, jer bez glasova desničarske margine nikad ne bi bila postala predsjednica. Pljunula im je u lice u društvu svog frenda Aleksandra, koji ih je nazvao "muvama".
 
Moralnu trulež hrvatske desnice ne mogu više kamuflirati standardne kičaste geste poput desnice na srcu dok svira himna ni naricanje o dignitetu Domovinskog rata. Nema tu više snage uvjerenja, pojela su je uhljebljenja. Prodali su se za ''Judine škude'', ali dobili su nove pločice.
 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara