Vučić i Plenković se prepucavaju u Ženevi, Hrvatska Srbiji dala prosvjednu notu

Vučić i Plenković se prepucavaju u Ženevi, Hrvatska Srbiji dala prosvjednu notu
Foto: Pixsell, Index

MINISTARSTVO vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uputilo je diplomatsku notu Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu, kojom je izrazilo najoštriji prosvjed zbog otkrivanja spomen-ploče Mladenu Bratiću, zapovjedniku snaga bivše JNA i pridruženih srpskih paravojnih postrojbi u napadu na Vukovar, u novosadskom kompleksu Vojske Srbije 8. studenog 2019. godine.

Kuminacija je to sukoba koji je izbio oko ploče generalu koji je napadao Vukovar zbog čega je došlo do prepucavanja između hrvatskog premijera i srpskog predsjednika u Ženevi. 

Prosvjednom notom Republika Hrvatska je osudila taj čin i ponovno je izrazila očekivanje od Republike Srbije i njezinih institucija da odbace politiku relativiziranja i veličanja zločina, čime se dodatno vrijeđaju žrtve agresije na Republiku Hrvatsku. Republika Srbija je ponovno pozvana da se usmjeri na proces suočavanja s vlastitom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula u devedesetim godinama prošloga stoljeća.

Ovim prosvjedom Ministarstvo vanjskih i europskih poslova iznova je ukazalo na neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srbijanskih vlasti, koje su u suprotnosti s nastojanjima Republike Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Republike Srbije i bivše JNA na Republiku Hrvatsku, izgrađuje dobrosusjedske odnose, priopćili su iz tog Ministarstva.

Vučić: Hrvatska ima ulice nazvane po Mili Budaku, Plenković mu uzvratio

Hrvatski premijer Andrej Plenković i srpski predsjednik su zajedno u Ženevi na skupu Svjetskog ekonomskog foruma gdje je došlo i do prepucavanja na ovu temu, i to na engleskom jeziku.

"U Novom Sadu se otkriva spomenik čovjeku koji je bio zapovjednik JNA u Vukovaru u kojem je ubijeno 2.200 ljudi bit će predmet formalnog protesta Srbiji i to sam već rekao srpskom predsjedniku Vučiću", rekao je Plenković na engleskom pred svjetskim liderima. 

Vučić je na to također pred svima odgovorio na engleskom. Hrvatskoj je spočitnuo ulice koje nose ime Mile Budaka.

"Dobio sam pitanje od većine srpskih medija zašto ne pitamo Hrvatsku zašto imaju ulice posvećene čovjeku koji je tražio izgon trećine Srba iz Hrvatske, istrebljenje trećine Srba i prelazak na katoličanstvo posljednje trećine Srba", rekao je Vučić. 

Podizanje ploče generalu koji je napadao Vukovar ranije danas je osudio i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara