Vučić: Jedna iskra može zapaliti regiju

Vučić: Jedna iskra može zapaliti regiju
Foto: EPA

NEUSPJEH oživljavanja pregovora između Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa mogao bi destabilizirati regiju zapadnog Balkana koja se još oporavlja od ratova devedesetih godina prošlog stoljeća, rekao je srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Dvadeset godina nakon što je NATO bombardirao tadašnju Jugoslaviju kako bi zaustavio srpsku represiju protiv kosovskih Albanaca, pregovori stoje na mrtvoj točki.

Kosovo je proglasilo neovisnost 2008. i dobilo priznanje UN-a i većine zemalja EU-a, ali ne i Srbije i njezine saveznice Rusije. Oko 4000 NATO-ovih vojnika i dalje je na Kosovu kako bi osiguralo mir.

"Jedna iskra može zapaliti regiju"

Srbija i Kosovo moraju normalizirati odnose prije nego što bilo koja od njih bude mogla ići dalje na putu približavanja Europskoj uniji, podsjeća britanska agencija Reuters.

"Svaki dan odgode može stvoriti uvjete u kojima jedna iskra može zapaliti regiju. Zapadne zemlje to moraju znati", kazao je Vučić u intervjuu za Reuters. "To je opasnost ... kada se zapaljuju nacionalni osjećaji".

Kao odgovor na pokušaje Srbije da spriječi kosovsko članstvo u međunarodnim organizacijama, Priština je nametnula 100-postotne carine na robu koja se uvozi iz Srbije, što bi srpsko gospodarstvo moglo koštati 600 milijuna eura u jednoj godini, odnosno oko 0,4 posto BDP-a.

Kako bi se obnovio dijalog, Srbija želi da se te carine ukinu, što je mjera koju podupiru i EU i SAD.

Međutim nejasno je kako bi mogao izgledati dogovor Beograda i Prištine. I Vučić i kosovski predsjednik Hashim Thaci govorili su o "korekciji granica" ili "razgraničenju" - što su termini koje analitičari tumače kao razmjenu teritorija.

Vučić kaže da ne planira raspisati prijevremene izbore

Zapad smatra da je za održavanje regionalne stabilnosti važno da čitava regija uđe u EU i NATO.

"Naše pristupanje EU-u ovisi o dijalogu s Prištinom i o tome hoćemo li jedan dan uspjeti postići dogovor", rekao je Vučić dodajući kako očekuje da Njemačka, Francuska ili EU postanu aktivniji u pregovaračkom procesu.

"Mislim da ćemo vidjeti neke od njihovih inicijativa u bliskoj budućnosti", dodao je.

Vučić, koji je na vlasti od 2012., rekao je da nema plan odstupiti ni sazvati prijevremene izbore, što traže tisuće ljudi na oporbenim skupovima koji su počeli u prosincu prošle godine.

Prosvjednici optužuju Vučića za nepotizam, korupciju i gušenje slobode medija, a on te optužbe niječe. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara