Vučić: Kad u Hrvatskoj postoji kriza s nekim drugim, izvuku Srbiju kao rješenje svojih problema

Vučić: Kad u Hrvatskoj postoji kriza s nekim drugim, izvuku Srbiju kao rješenje svojih problema

Foto: Hina

SRBIJI je stalo do dobrih odnosa s Hrvatskom, poručio je u nedjelju navečer srpski predsjednik Aleksandar Vučić i dodao kako bi se želio uskoro sastati s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

"Ja bih to želio i smatram da bi bilo ljekovito", rekao je Vučić u intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RTS), ocijenivši kako ekonomski odnosi između dviju država nisu loši, ali da su Srbi često i nepotrebno tema u Hrvatskoj.

"Plašim se da loši odnosi postoje, a nisu ekonomija. Čini mi se da, kada postoji kriza s nekim drugim, u Hrvatskoj izvuku Srbiju kao rješenje za svoje probleme", rekao je Vučić.

"Srbiji jako stalo do dobrih odnosa s Hrvatskom"

On je naglasio i da Hrvatska u Srbiji "nije tema izbora" i izborne kampanje, "niti su im (Hrvati) tema po bilo kom pitanju, osim kada govore o pokušaju da uspostave bolje odnose i kada, uz mnogo napora, urade što se traži od njih".

Vučić je u tom kontekstu naveo financiranje glasila Hrvata u Srbiji "Hrvatska riječ", obnovu kuće Bana Jelačića u Petrovaradinu, otvaranje muzičkog odjela u školi u Sonti, rekavši da je Srbija napravila to što se od nje traži u odnosu prema hrvatskoj zajednici.

"Sve to uradimo, a kad pitamo što je sa Srbima u Hrvatskoj, oni kažu - uvest ćemo vam struju, ali možda, ako budete malo bolji. Ili nam kažu: 'Srbi, vi ste agresori'. A vi (Hrvati) valjda niste počinili zločin u Jasenovcu i protjerali tisuće s njihovih ognjišta... I onda misle da vi morate šutjeti na sve to zato što netko misli da vam može držati prodike jer je u EU-u i NATO-u", rekao je Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Srpski je predsjednik poručio kako je Srbiji jako stalo do dobrih odnosa s Hrvatskom i istaknuo da je i "osobno u to uložio ogroman napor". Ako je Hrvatska spremna za otvorene razgovore - da pokušamo razumjeti da jedni bez drugih ne možemo, jer živimo u istom regionu.

"Mi smo spremni na otvoren razgovor, ali vi ne možete da lupite pljusku kako se okrenemo lijevo ili desno, a da se mi pravimo da se to nije desilo", rekao je Vučić.

Komentirao situaciju u regiji


Na pitanje jesu li odnosi Srbije i Hrvatske mogući na razini kakvi su danas odnosi Srba s Hrvatima u BiH i s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Vučić je ukazao na razliku u odnosima s Hrvatima u BiH i s Hrvatskom

"Imamo izvanredne odnose s Čovićem ovdje u Srbiji. Srbi i Hrvati u BiH, i jedni i drugi, smatraju da su ugroženi... Čović vidi da su Hrvati ugroženi i Milorad Dodik misli isto. Da li je sasvim istinito ili ne, da mi to odavde ne komentiramo, ali oni imaju prirodnu potrebu da jedan drugog saslušaju i da se razumiju", ocijenio je srbijanski predsjednik.

Komentirajući situaciju u regiji, Vučić je istaknuo da Srbija "podržava Republiku Srpsku i voli je", ali "poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine".

Uz poruku da su "Srbiji sa svima u regiji potrebni dobri odnosi", Vučić je kao primjer naveo poboljšanje suradnje i trgovinske razmjene s Rumunjskom, "izvanredne političke odnose s Mađarskom", te odlične odnose s Grčkom i Bugarskom koju će, kako je najavio, uskoro posjetiti.

Na pitanje da ocijeni suradnju s Crnom Gorom, Vučić je u intervju za RTS rekao da su ti odnosi pristojni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara