Vučić: Kosovo traži bolne kompromise obaju strana

Vučić: Kosovo traži bolne kompromise obaju strana

Foto: Hina

SRBIJANSKI predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu za beogradski tisak da će Srbija voditi jedinstvenu i neovisnu politiku u koju se, dok je on šef države, stranci neće miješati.

"Bit politike za koju se zalažem je neovisna Srbija. Neovisna, ne samo u svojim granicama, već prije svega u odlučivanju i brizi za svoj narod. Ako to netko ne može razumjeti - onda je to njegov problem. Neka svi znaju: vodit ćemo jedinstvenu - srpsku politiku, u koju se stranci neće miješati dok sam ja na čelu države!" rekao je Vučić za Večernje novosti.

Komentirajući najavljenu deklaraciju o opstanku srpske nacije i Srba, Vučić je kazao kako "tim uglednih profesora" već radi na tom tekstu koji se očekuje do kraja godine.

U pripremi deklaracija

Vučić se osvrnuo i na primjedbe iz regije i građanske javnosti da je deklaracija novi manifest "velike Srbije".

"Možda se svi ti plaše mogućnosti da Srbi dobiju mozak i počnu razmišljati o sebi i svojoj budućnosti. Po njima Srbi ne da nemaju pravo promišljati svoju prošlost, već ne smiju razmišljati ni o budućnosti", rekao je Vučić.

Srbijanski predsjednik ocijenio je realnim i da prijedlog rješenja za Kosovo bude ponuđen do ožujka 2018. godine, poručivši da će to biti "drukčije od najlakših 'rješenja', kao što su busanje u prsa i parole o našem milijungodišnjem teritoriju", ili od onog "u kojem traže da kažete - živjelo neovisno Kosovo".

Bolni kompromisi s obje strane

"To će, dakle, biti rješenje koje zahtijeva bolne kompromise s obje strane i koje će biti napadano sa svih strana. Realno je da s prijedlogom za Kosovo izađemo u ožujku sljedeće godine", rekao je Vučić.

"Želim čuti što ljudi misle o tome. Mi u tom dijalogu nismo sami. Pitaju se i SAD, Rusija, Kina, EU. Pitaju se i Albanci", naglasio je Vučić.

Upitan razmišlja li o izvanrednim izborima 2018. godine, Vučić je rekao da neće "bježati s megdana" i da ne isključuje izbore.

"Ako oporba iznese valjane razloge, možda ih i bude", rekao je Vučić u intervjuu za Večernje novosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara