Vučić na Kosovu: Vrijeme je da Srbi i Albanci razgovaraju s mnogo poštovanja

Vučić na Kosovu:  Vrijeme je da Srbi i Albanci razgovaraju s mnogo poštovanja
Foto: Hina/EPA

SRPSKI predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je da je na Kosovo donio poruke mira i suradnje i naglasio kako je došlo vrijeme da Srbi i Albanci razgovaraju s mnogo više uzajamnog poštovanja.

Vučić je, uz pojačane mjere sigurnosti, popodne započeo dvodnevni posjet srpskoj zajednici na Kosovu i tijekom obilaska vodoopskrbnog i hidroenergetskog sustava Gazivode naglasio kako Srbija nosi poruke mira Albancima, ali da je potrebno mnogo strpljenja da bi se postigli dogovori u interesu obje zajednice.

"Vrijeme je da počnemo raditi s mnogo više poštovanja"

"Sve smo probali s Albancima, ali to nije donijelo mnogo sreće ni nama niti njima. Vrijeme je da počnemo raditi s mnogo više poštovanja. Ali, za to je potrebno i vrijeme i mnogo dobrih ljudi koji bi na tome radili", rekao je Vučić.

Ocijenivši kako nije lako postići dogovor i sporazum o Kosovu, jer "Srbija nema podršku međunarodne zajednice", Vučić je poručio kako je "važno sačuvati mir".

Za stvaranje boljih odnosa između Srba i Albanaca

Vučić je poručio da nosi ideje očuvanja mira i stabilnosti, uz pokušaje da se "za buduća vremena" stvaraju bolji odnosi između Srba i Albanaca.

On je Srbima na Kosovu, koji su u enklavama južno od rijeke Ibar i u okruženju većinski naseljenom Albancima, poručio da se nemaju zbog čega brinuti niti nakon ocjena Angele Merkel koja je naglasila kako je interes EU-a stabilan zapadni Balkan, te da je teritorijalni integritet važna polazna točka za regiju.

Posjet je bio neizvjestan

Dvodnevni posjet predsjednika Srbije Kosovu bio je neizvjestan sve do četvrtka navečer kada je on priopćio da će, unatoč pritiscima i neugodnostima kojima je izložena srpska zajednica, te pored brojnih provokacija, ipak ustrajati u namjeri da posjeti Kosovo.

Poslije popodnevnih posjeta srpskim selima na sjeveru Kosova, te večerašnjeg sastanka s političkim predstavnicima kosovskih Srba, Vučić bi se u nedjelju trebao obratiti sunarodnjacima građanima Kosova u Kosovskoj Mitrovici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara