Vučić nakon razgovora o Kosovu: Srbija spremna na kompromis, ali ne i na poniženja

Vučić nakon razgovora o Kosovu: Srbija spremna na kompromis, ali ne i na poniženja

Foto: FAH  

SRBIJA je spremna prihvatiti kompromis u pregovorima o Kosovu, ali ne i poniženja i urušavanje države, izjavio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poslije sastanka s pomoćnikom državnog tajnika SAD-a za Europu i Euroaziju Wesom Mitchellom.

Vučić je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije razgovora s američkim dužnosnikom rekao kako je "Mitchell imao strpljenja saslušati ono što Srbija ima reći", a neka je stajališta Beograda "možda i razumio" premda su "stajališta Srbije i SAD-a različita, drugačija i udaljena".
 
"Srbija je spremna na kompromis po pitanju Kosova, ali nije spremna i neće prihvatiti nikakvo poniženje i urušavanje srpske države", naglasio je Vučić.
 
Dogovor kosovskog pitanja moguć
 
Mitchell je novinarima rekao kako i za Beograd i za Prištinu ima istu poruku, da je dogovor je moguć i da on "vidi veliki prostor za novu šansu" za rješenje kosovskog problema koji godinama opterećuje odnose u regiji.
 
"Želimo da se pronađe veliko rješenje za koje držim i razumijem da je i cilj unutarnjeg dijaloga (u Srbiji), koji je pokrenuo predsjednik Vučić. Mi smo spremni saslušati i pomoći", poručio je Mitchell i sugerirao kako Washington od obje strane očekuje "ispunjavanje svih preuzetih obveza".
 
Mitchellova poruka je da se protivi "jednostavnim rješenjima" koja bi mogla ugroziti stabilnost u regiji, ali je izostalo njegovo objašnjenje što bi bilo "jednostavno rješenje".
 
"Svaki kompromis je težak"
 
Ocijenivši da je "svaki kompromis težak", Vučić je poručio da je dogovor moguć samo ako kompromis "prihvate i druga i treća strana", istodobno izrazivši sumnju da će Priština na to biti spremna jer ni za pet godina od briselskog sporazuma nije ispunila preuzete obveze, poglavito formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) na Kosovu.
 
"Ja sam gotovo uvjeren da od tog posla (ZSO) nema ništa. Da su htjeli, ispunili bi to u prethodnih pet godina, a nisu mrdnuli ni prstom. Uvjeren sam da to ni ne namjeravaju učiniti", rekao je Vučić, ocijenivši da su kosovski dužnosnici "za to imali i prešutnu suglasnost znatnog dijela međunarodne zajednice".
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Suprotstavit će se formiranju oružanih snaga na Kosovu
 
Usprotivivši se formiranju oružanih snaga Kosova Vučić je naglasio kako "ne postoji nijedan pravni međunarodni akt" koji to može opravdati te je poručio da će se "Srbija tome suprotstavljati".
 
"Ne postoji i ne može ga izmisliti nitko, ni u SAD-u, ni u EU-u", rekao je Vučić podsjetivši da, sukladno vojno-tehničkom sporazumu kojim su okončani sukobi na Kosovu, "nikakve vojne snage Kosova ne mogu postojati", već to "može biti samo KFOR".
 
"Rekao sam da nam je potrebna potpora SAD-a i svih važnih sudionika na svjetskoj političkoj pozornici", naveo je srbijanski šef države.
SAD podupiru dijalog Beograda i Prištine
 
Naglasivši da SAD snažno podupire dijalog Beograda i Prištine, Mitchell je podsjetio i na duge diplomatske i prijateljske odnose Srbije i SAD-a te savezništvo u dva velika svjetska rata.
 
Američki dužnosnik vjeruje da je vizija Srbije "prosperitet i mir sa susjedima".
 
"Želimo se vratiti na staru stazu bliskosti i suradnje. I dalje vjerujemo da je cilj svih nas vizija slobodne i prosperitetne Srbije, u miru sa susjedima i integrirana sa Zapadom", rekao je Mitchell.
 
Američki dužnosnik je u okviru svoje balkanske turneje sinoć doputovao u Beograd poslije posjete Skoplju i Prištini, a prethodno se sastao s premijerkom Srbije Anom Brnabić i srbijanskim šefom diplomacije Ivicom Dačićem.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara