Vučić o reakciji Hrvatske: Oni su od toga napravili kao da je treći svjetski rat

Vučić o reakciji Hrvatske: Oni su od toga napravili kao da je treći svjetski rat
Foto: EPA

SRPSKI predsjednik Aleksandar Vučić još je jednom komentirao sukob s Hrvatskom koji je izbio zbog podizanja ploče Mladenu Bratiću, generalu bivše JNA koji je vodio napad na Vukovar 1991., a kulminirao je današnjom prosvjednom notom Hrvatske prema Srbiji.

Odgovarajući na kritike zbog spomenika Batiću, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić uzvratio je da i Hrvatska ima sporne ulice i spomenike, poput onih Mile Budaka i Mire Barešića.

"Oni su od toga napravili kao da je treći svjetski rat i da su samo oni žrtve"

"To je ploča tamo u vojarni, to nije nikakav spomenik. Oni (Hrvati op.a.) su od toga napravili kao da je treći svjetski rat i da su samo oni žrtve. Pa oni imaju po cijeloj Hrvatskoj ulice Mile Budaka i spomenik Miri Barešiću", rekao je Vučić srpskim novinarima u Ženevi.

Budak, kojeg je danas Vučić više puta spominjao, je bio visoki dužnosnik Nezavisne države Hrvatske, saveznice nacista u Drugom svjetskom ratu, a Miro Barešić hrvatski politički emigrant koji je u Švedskoj osuđen zbog ubojstva veleposlanika tadašnje Jugoslavije.

Generala koji je vodio napad na Vukovar zvali herojem, doveli i popa da blagoslivlja ploču

Spomen-ploča generalu koji je napadao Vukovar, pri čemu je poginulo više od 2000 ljudi, otkrivena je danas u vojarni u Novom Sadu, a predsjednik vojvođanske vlade Igor Mirović rekao je da se danas odaje počast uz sjećanje na "one koji su dali svoj život izvršavajući časno zadaće koje je postavilo zapovjedništvo države koju smo branili u teškim trenucima".

Rekao je još: "Naša je dužnost da se sjećamo najhrabrijih, najboljih među nama, onih koji su časno obavljali svoje zadaće i svojim životima platili slobodu za nas i naš narod. Neka živi sjećanje na te heroje. Oni su svoje živote ugradili u temelje naše otadžbine".

Održana je i prigodna ceremonija na koju su doveli i popa pravoslavne crkve koji je blagoslivljao ploču.

Ovaj je slučaj doveo i do prepucavanja hrvatskog premijera i srpskog predsjednika u Ženevi.

Prepucavanje Plenkovića i Vučića na engleskom u Ženevi

Hrvatski premijer Andrej Plenković i srpski predsjednik su zajedno u Ženevi na skupu Svjetskog ekonomskog foruma gdje je došlo i do prepucavanja na ovu temu, i to na engleskom jeziku.

"U Novom Sadu se otkriva spomenik čovjeku koji je bio zapovjednik JNA u Vukovaru u kojem je ubijeno 2.200 ljudi. Bit će to predmet formalnog protesta Srbiji i to sam već rekao srpskom predsjedniku Vučiću", rekao je Plenković na engleskom pred svjetskim liderima. 

Vučić je na to također pred svima odgovorio na engleskom. Hrvatskoj je spočitnuo ulice koje nose ime Mile Budaka.

"Dobio sam pitanje od većine srpskih medija zašto ne pitamo Hrvatsku zašto imaju ulice posvećene čovjeku koji je tražio izgon trećine Srba iz Hrvatske, istrebljenje trećine Srba i prelazak na katoličanstvo posljednje trećine Srba", rekao je Vučić. 

Podizanje ploče generalu koji je napadao Vukovar ranije danas je osudio i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

I Hrvati u Vojvodini osudili postavljanje ploče

Postavljanje ploče je osudio i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.

„DSHV najoštrije osuđuje otkrivanje spomen-ploče osobi koja je bila u funkciji činjenja ratnih zločina. To je više nego neprimjereno kada su u pitanju standardi i vrijednosti u EU danas, a to svakako neće pridonijeti demokratskom procesu razvoja u Srbiji“, izjavio je Žigmanov medijima na hrvatskom jeziku u Vojvodini.

Dodao je kako će taj čin kod Hrvata „izazvati strah, dodatno će osnažiti nesigurnosti i stvarati nespokoj, jer se osobe koje su bile u funkciji ratnih zločina u aktu agresije na drugu, susjednu državu, ovdje javno afirmiraju kao pozitivni likovi“.

„Naravno da će ovo dodatno usložiti hrvatsko-srpske odnose i u tom kontekstu ozbiljno zabrinjavaju revizijski procesi u Srbiji kada je u pitanju naša suvremena povijest“, zaključio je Žigmanov.

Uz Žigmanova taj čin ranije je osudila koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina.

 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara