Vučić pred šeficom EU diplomacije pričao o Šešelju pa opet žestoko napao Hrvatsku

Vučić pred šeficom EU diplomacije pričao o Šešelju pa opet žestoko napao Hrvatsku

Foto: Hina

ŠEFICA eurodiplomacije Federica Mogherini izjavila je u četvrtak navečer u Beogradu da osuđuje svaki akt koji "ne podržava demokratske institucije poput parlamenta" u povodu jučerašnjeg incidenta koji je izazvao Vojislav Šešelj u vrijeme posjeta hrvatskog parlamentarnog izaslanstva, te napomenula kako je u srpskoj skupštini imala slično iskustvo prošle godine.

Podsjetimo, šef srpskih radikala i nedavno osuđeni ratni zločinac u parlamentu je izvrijeđao hrvatsku delegaciju predvođenu Gordanom Jandrokovićem. Tome je prethodilo gaženje hrvatske zastave, a koje, što je posebno zanimljivo, nitko nije vidio niti su ga snimile kamere.

"To su epizode koje ne služe na dobro ni samoj Srbiji i tome da se ona vidi kao jedna solidna, demokratska zemlja. Ja sam prošle godine posjetila parlament Srbije i imala slično iskustvo, ali vjerujem da je, kao što poručuje i hrvatski premijer (Andrej) Plenković, važno održati dijalog. To je i bit projekta EU-a i tome smo svi posvećeni", rekla je Mogherini nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Srpski šef države je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji  s Mogherini naglasio kako su "svi u državi jučer veoma snažno osudili ponašanje Šešelja", ali i da se "naslušao laži od političkih predstavnika iz Srbije i regiona" kako "netko nije spomenuo Šešelja, jer ga se plaši".

"Ponavljam, osuđujemo ponašanje Šešelja, ono za koje znamo da se dogodilo, jer postoji i ono koje ne znamo, a za koje on tvrdi da se dogodilo", rekao je Vučić novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo pričao o Šešelju pa onda opet žestoko napao Hrvatsku

Potom je Vučić relativizirao incident stavljajući ga u odnos s prosvjedima u Zagrebu prigodom njegova posjeta u veljači.

Ponovio je svoju jučerašnju ocjenu da su uvrede upućene njemu tijekom posjeta Hrvatskoj u veljači bile "mnogo teže", a da na njih "ni u Hrvatskoj, ni iz EU-a nitko nije reagirao".

"A da li ćemo dočekati da netko kaže kako je to što se nama dešavalo i što grade spomenik Stepincu ili to sa ulicama Mile Budaka, da je to gore nego što je Šešelj uradio - znam da nećemo", rekao je Vučić.

On je naglasio kako se Srbi "moraju naučiti jednu stvar" - da se ponašaju racionalno i zamolio da se njegova suzdržanost u izjavama "ne shvati kao znak slabosti, već kao briga za narod".

Srpski šef države je poručio da Srbija "nema drugog izlaza" nego da radi na svom europskom putu, ali "nije u idealnoj situaciji" jer je, kad je riječ o Kosovu, naslijedila težak teret i to "ne samo od 2008. i proglašenja tzv. neovisnosti" nego i iz dalje povijesti.

"Naše je da se borimo svim sredstvima da sačuvamo mir i stabilnost, u tom smo imali podršku EU-a", rekao je Vučić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara