Vučić rekao da poštuje izbor Hrvatske za veleposlanika u Srbiji

Vučić rekao da poštuje izbor Hrvatske za veleposlanika u Srbiji
Foto: EPA

SRBIJANSKI predsjednik Aleksandar Vučić poručio je da poštuje izbor Republike Hrvatske za veleposlanika u Srbiji i najavio da će hrvatskog diplomata koji je predložen na tu dužnost Hidajeta Biščevića vrlo brzo dočekati u Beogradu i primiti njegove vjerodajnice.

To je njihov izbor, a kao što oni znaju sve o nama, znamo i mi sve o njima, ali trebamo graditi bolje odnose u budućnosti, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Predložio ga Plenković

Pojedini beogradski mediji su, najavljujući dolazak novog veleposlanika RH u Srbiju, objavili kako je Biščević predložen unatoč protivljenju najutjecajnije oporbene stranke SDP te da Zagreb pokušava njegovo imenovanje "ozvaničiti samo mjesec dana prije stupanja na dužnost izabranog predsjednika Zorana Milanovića", koji je na izborima pobijedio kao kandidat SDP-a.

Biščevića, bivšeg novinara i iskusnog diplomata, po pisanju hrvatskog tiska, predložio je premijer Andrej Plenković, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović se s time složila. No da bi procedura imenovanja bila završena, kandidat mora prethodno dobiti pristanak (agreman) države primateljice i proći saslušanje na saborskom Odboru za vanjsku politiku.

Hoće li ta procedura biti okončana do 18. veljače, datuma s kojim prestaje mandat dosadašnjoj predsjednici, a izabrani predsjednik Zoran Milanović preuzima dužnost, za sada se ne zna.

Po pisanju hrvatskog tiska, imenovanje novog hrvatskog veleposlanika u Srbiji mogao bi biti prvi test suradnje premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara