Vučić se posvađao s novinarima u Vrginmostu, odbio se ispričati za četnikovanje u Glini 1995.

Vučić se posvađao s novinarima u Vrginmostu, odbio se ispričati za četnikovanje u Glini 1995.

Foto: Index

SRPSKI predsjednik Aleksandar Vučić ponovno se danas u Vrginmostu odbio ograditi i ispričati zbog svog govora o srpskoj Glini iz 1995. godine, kada je hrvatsku vlast proglašavao "ustaškom" i kazao da Glina više nikada neće biti hrvatska.

Usput se posvađao s novinarima i optužio ih da ga žele osobno poniziti.

>> Sve o posjetu Vučića Hrvatskoj pratite OVDJE.

Vučić je rekao da je više puta adresirao to pitanje i kako postoje "potpuno različiti pogledi na ono što se događalo". Naglasio je kako je zadnjih dana o sebi slušao velik broj neistina i kleveta, te da "nema nikakvih teritorijalnih problema s Hrvatskom".

"Nikada nećete vidjeti straha i potrebe da vam se dodvoravam. Granica Srbije i Hrvatske je na Dunavu. Ja sam bio veoma pristojan i nijedne sekunda nisam htio na uvrede i klevete odgovarati uvredama i klevetama. I danas sam o sebi slušao najgore moguće neistine. Čini se da vi ne razumijete jednu stvar, imamo različite poglede na ono što se događalo prije 23 i 28 godina, ali to ne znači da ne trebamo živjeti. Ovakvu hajku i harangu nijedan hrvatski predsjednik i premijer neće doživjeti kad dođu u Srbiju", kazao je Vučić."Izmislili ste Veliku Srbiju"

Novinari su inzistirali na komentaru govora u Glini. Vučić je odgovorio: "Izmislili ste to za Veliku Srbiju, toga u govoru u Glini nema."

Novinare je optužio da samo žele "nešto što mogu iskoristiti za osobno ponižavanje predsjednika Srbije ili nekog iz Srbije".

"Taj film, stoti put vam ponavljam, nećete gledati", rekao je Vučić novinarima.


"Meni je teže palo što je na udaru kritika Kolinda Grabar-Kitarović nego što su mene vrijeđali", kazao je Vučić.

Hrvatske građane pozvao je da za nekoliko mjeseci procjene je li poziv da dođe u Hrvatsku bio pametan ili ne, "odnosno hoće li Hrvati u Vojvodini i Srbiji živjeti bolje ili lošije".

"Veoma sam ponosan što se srpska delegacija ponašala racionalno, odgovorno i ozbiljno u trenutku koji iz raznih razloga za nas nije bio lagan", rekao je srbijanski predsjednik, ponovivši kako će uputiti poziv hrvatskoj predsjednici da posjeti Srbiju i to prije ljeta.

"U Srbiji neće biti histerije kao u Hrvatskoj, a onaj tko se toga ne bude pridržavao, imat će posljedica. Mislim da je to dobra poruka", dodao je.

Govor u Glini 1995.

Podsjetimo, Vučić je 1995., svega nekoliko mjeseci prije Oluje, u Glini pozdravljao "junački narod" koji se pobunio protiv "ustaške vlasti".

"Nikada Srpska Krajina, nikada Glina neće biti hrvatska! Nikada Banija neće nazad u Hrvatsku! Nitko više ne zna ni u ovoj sali za kakvu se državu zalaže Slobodan Milošević. Hoće li mu to biti beogradski pašaluk ili nekakva AVNOJ-ska Jugoslavija, kakva će to država biti? Ukoliko srpski radikali pobijede i poraze predsjednika Srbije, vi znate da ćete živjeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi i tu odstupanja biti neće", govorio je Vučić 1995. godine kao Šešeljev potrčko, usput napadajući i Miloševića, ali samo zbog političkih nesuglasica unutar Srbije, ne zbog zločina koje je ovaj činio.

Želite li odmah na mobitel primiti obavijest o svakoj novoj vijesti vezanoj uz Vučićev posjet, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Vučićev posjet

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara