Vučić u posjetu Kini, hvali se novim investicijama u Srbiju

Vučić u posjetu Kini, hvali se novim investicijama u Srbiju
Foto: Hina/EPA

VIŠEDNEVNI posjet Kini izaslanstva Srbije na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem tema je tjedna u srbijanskoj javnosti, a udarna je vijest potvrda da će kineski predsjednik Xi Jinping posjetiti Srbiju, što se tumači kao jasan signal i kineskim investitorima za buduća ulaganja.

Posjet mješovitog i brojnog političko-gospodarskog izaslanstva, u kojemu su i ministri financija, energetike, građevinarstva i prometa, dugo je pripreman i trebao bi - kako se očekuje - dovesti u Srbiju nove investitore i svježi kapital, te dodatno učvrstiti i unaprijediti već započete projekte.

Vučić: Ugovori s Kinom dramatično mijenjaju ekonomsku poziciju Srbije

Paket ugovora potpisanih s kineskim partnerima predsjednik Vučić je u dosadašnjim izravnim uključenjima u program RTS-a iz Kine opisao kao velike gospodarske injekcije koje "dramatično mijenjaju ekonomsku poziciju Srbije".

Kineske tvrtke prisutne su u Srbiji već nekoliko godina a uzajamnim ukidanjem viza znatno je povećan i broj turista iz Kine, ali analitičari imaju podijeljena mišljenja o stvarnim učincima dosadašnjih kineskih ulaganja.

Dosad su, kako kažu pojedini ekonomisti, to uglavnom bili krediti uz obvezu angažmana kineskih tvrtki, poput izgradnje Pupinovog mosta između Zemuna i lijeve obale Dunava u južnom Banatu.

Kina zasad ima samo dvije izravne investicije u Srbiju

Kina zasad u Srbiji ima tek dvije izravne investicije: za 46 milijuna eura kupljen je višegodišnji gubitaš - Željezara Smederevo, uz obvezu ulaganja još 158 milijuna, te Tvornica kablova "Mei ta" u Obrenovcu, kao investicija od 60 milijuna.

Aktualni posjet Kini trebao bi formalno zaokružiti još dvije velike akvizicije - partnerstvo i dokapitalizaciju Rudarsko-topioničarskog bazena Bor (RTB), te otvaranje tvornice guma u Zrenjaninu.

Ulazak Kineza u RTB značio bi - uz udio u vlasništvu, otplatu dugova i dodatne investicije - ukupno 1,26 milijardi eura, dok bi otvaranja tvornice automobilskih guma u Zrenjaninu, prema dosadašnjim najavama, vrijedilo 770 milijuna i to bi bilo izravno ulaganje, po ocjeni ekonomista i profesora Ekonomskog fakulteta Slobodana Aćimovića "uvjerljivo najveća strana investicija u Srbiji".

"To je treći svjetski veliki proizvođač guma, dakle odavde će se proizvoditi gume i plasirati za prvu i kasniju ugradnju u mnoga europska vozila", rekao je Aćimović za N1.

Po njegovom mišljenju, vrlo je važan dolazak Kineza u RTB Bor jer će spriječiti da se za loše poslovanje i velike dugove tog velikog državnog kombinata nastavi ispumpavati novac iz proračuna.

"Drugo - riješit ćemo se nekih dugova, to poduzeće strašno puno duguje, Kinezi će preuzeti te dugove, i treće, najbitnije, Kinezi će dati život tom poduzeću".

Njegova sveučilišna kolegica, profesorica političke ekonomije s Fakulteta političkih znanosti Dragana Mitrović, s manje optimizma gleda na gospodarske veze Srbije i Kine.

Ekonomistica upozorava da bi Srbija mogla ostati zadužena i bez velike koristi

Ona kaže da "Srbija prelako prihvaća sve ono što je prioritet Kini", ostavljajući po strani interese domaćeg gospodarstva.

"Bilo bi potrebno da mi imamo strategiju ekonomskog razvoja i da privlačimo i pozivamo kineske kompanije da ulažu upravo tamo gdje je to nama potrebno i pod uvjetima koji su potrebni, koji potiču naš ekonomski razvoj", kaže Mitrović.

Komentirajući infrastrukturne projekte u koje se uključuju kineske tvrtke, ona sugerira da to može biti i privid velike ekonomske koristi jer "u nekoj zemlji infrastrukturni prometni projekti mogu dati iznimno dobre rezultate", dok u drugima koje nemaju kapacitet da to prihvate i ugrade u svoj ekonomski sustav ta ulaganja "neće dati nikakve ili će dati daleko slabije rezultate".

"A usput će zemlja ostati vrlo zadužena", upozorava profesorica Mitrović.

Srbija na kineskom Novom putu Svile

U krugu analitičara koji sugeriraju strpljenje i postupnu provjeru efekata kineskih ulaganja i srpsko-kineske gospodarske suradnje, drže da je sadašnje stanje "win-win situacija" za obje zemlje, temeljeći svoje ocjene "optimističnim izjavama obje strane, ali i nekih analiza i kineskih i naših ekonomskih stručnjaka".

Srbija se, po ocjenama koje ovih dana prate posjet Vučića Kini, nalazi na kineskom Novom putu svile ka Europi, i Beograd ima namjeru naći svoj interes u zalaganju kineskog predsjednika Xi Jinpinga da trasira, prije svega, ekonomski dio puta od Pekinga prema europskim tržištima.

Iz svojih poruka koje je do sada poslao iz Kine, Vučić je izdvojio ocjenu predstavnika saveza kineskih tvrtki koji drži da je "velika stvar što je kineski predsjednik odlučio posjetiti Srbiju" jer taj najavljeni posjet "jasno šalje signal svim kineskim investitorima da dođu u Srbiju".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara