Vujčić: Likvidnost hrvatskih banaka znatno je viša od prosjeka eurozone

Vujčić: Likvidnost hrvatskih banaka znatno je viša od prosjeka eurozone
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

GUVERNER Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u subotu u Dubrovniku kako očekuje da će hrvatske banke vrlo dobro proći provjeru kvalitete aktive (Asset Quality Review - AQR), prije ulaska u Jedinstveni nadzorni mehanizam JNM (SSM - Single Supervisory Mechanism), jer su njihova kapitalna adekvatnost i likvidnost značajno više od prosjeka eurozone te ne ostavljaju sumnju da je riječ o kvalitetnom i stabilnim sustavu.

Vujčić, koji sudjeluje na 25. Dubrovačkoj ekonomskoj konferenciji u organizaciji HNB-a, napomenuo je kako je u tijeku tehnički dio dogovora s Europskom središnjom bankom (ESB) oko provođenja provjere.

"Potrebno je odrediti koje će banke proći provjeru i očekujem da ćemo do kraja lipnja znati broj imena tih banaka. Potom slijedi obavijest tim bankama koje podatke trebaju pripremiti, a Europska središnja banka treba provesti javni natječaj za provedbu provjere. Na koncu slijedi i sama provjera kvalitete aktive", objasnio je Vujčić.

Ulazak u Europski tečajni mehanizam

Istaknuo je kako je pismo namjere za ulazak u Europski tečajni mehanizam ERM II u završnoj fazi dovršavanja, a bit će poslano nakon dogovora s europskim partnerima. Pritom nije htio špekulirati s datumima, nego je rekao da će se to dogoditi "vrlo brzo".

HNB je 27. svibnja objavio da je Republika Hrvatska ESB-u uputila zahtjev za uspostavljanje tzv. bliske suradnje između ESB-a i HNB-a u obavljanju poslova supervizije kreditnih institucija u okviru Jedinstvenoga nadzornog mehanizma.

"Riječ je o koraku koji je sastavni dio procedure za ulazak Republike Hrvatske u Europski tečajni mehanizam (ERM II), a potom i europodručje. Namjera je Republike Hrvatske istodobno ući u mehanizam bliske suradnje s ESB-om i u tečajni mehanizam ERM II", objavio je HNB.

JNM je prvi stup bankovne unije, a čine ga ESB i nacionalna nadležna tijela država članica koje sudjeluju u mehanizmu. Sudjelovanje je automatsko za države članice europodručja, a dobrovoljno za države članice izvan europodručja te se uspostavlja bliskom suradnjom s ESB-om.

Glavni su ciljevi JNM-a osiguravanje sigurnosti i pouzdanosti europskoga bankovnog sustava te doprinos financijskoj integraciji i stabilnosti u Europskoj uniji. Ulazak u blisku suradnju preduvjet je za sudjelovanje u JNM-u, u kojemu ESB obavlja poslove supervizije nad kreditnim institucijama u europodručju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara