Vujić će pozvati predstavnike "Reportera bez granica" da dođu u Hrvatsku i uvjere se u stupanj medijskih sloboda

MINISTAR kulture Antun Vujić rekao je danas za Hinu kako će pozvati predstavnika udruge "Reporteri bez granica" (RSF) da na trošak Ministarstva dođu u Hrvatsku kako bi se osobno uvjerili u stupanj medijskih sloboda.

Vujić je rekao da ga je zgrozilo jučerašnje izvješće te međunarodne udruge.

Među 166 zemalja u kojima je ta udruga provela ispitivanje o slobodi medija Hrvatska je svrstana na 69., a prošle je godine bila na visokom 33. mjestu. Vujić smatra nevjerojatnim da je po tom izvješću u zemljama poput Istočni Timor stupanj medijskih sloboda viši nego u Hrvatskoj.

"Zato ću na naš trošak pozvati predstavnike Reportera bez granica u Hrvatsku kako bi u razgovorima s novinarima, predstavnicima medija, udruga i ustanova mogli utvrditi pravu istinu o stupnju slobode medija u Hrvatskoj", rekao je Vujić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rekao je kako mu je žao što su se "Reporteri bez granica" oslonili samo na ocjene svojih triju informatora, a da nisu tražili mišljenja udruga kao što su Hrvatsko novinarsko društvo, Helsinški odbor za ljudska prava pa i Misija OESS-a u Hrvatskoj, koji znaju pravo stanje slobode medija i medijskog zakonodavstva u Hrvatskoj.

Izvješćem "Reportera bez granica" blati se Hrvatska i njezini napori da osigura najviše standarde slobode medija, kaže on. Drži da iza negiranja nastojanja da se podigne stupanj medijskih sloboda, uključivo i povećanu medijsku odgovornost, stoje osobni razlozi.

Podmetanje bombe pod automobil Ninoslava Pavića, suvlasnika nakladničke kuće Europapress holdinga, glavni je razlog pada Hrvatske na ljestvici zemalja po poštivanju slobode medija, doznaje se u organizaciji "Reporteri bez granica".

U telefonskoj izjavi za Hinu voditeljica Europskog odjela RSF-a Sorya Blackmann objasnila je da je mišljenje o medijskim slobodama u Hrvatskoj doneseno na temelju odgovora triju osoba na upitnik koji im je poslao RSF.

Predsjednik HND-a Dragutin Lučić, nezadovoljan ovogodišnjim izvješćem RSF-a o slobodi medija, ističe: "Pad od tridesetak mjesta značio bi da je u hrvatskom medijskom prostoru učinjen vojni udar, što ne odgovara stvarnom stanju". Ni predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Jasmina Popović ne smatra da su u Hrvatskoj ugrožene slobode medija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara