Vukorepa: Poslovanje luke Rijeka nastoji se destabilizirati dezinformacijama

PREDSJEDNIK Uprave Luke Rijeka d.d. Denis Vukorepa na današnjoj je konferenciji za novinare ustvrdio da poslovanje Luke i lučkoga prometnog pravca nastoje destabilizirati "oni koji smišljeno dezinformiraju javnost i senzacionalističkim najavama obustave rada umjetno proizvode aferu u Luci".

Vukorepa je istaknuo da najava obustave rada može uzrokovati katastrofalne posljedice, gubitak poslovnih partnera i ugovorenih poslova te ugroziti egzistenciju lučkih radnika, rekavši da se novi kolektivni ugovor izrađuje te da će sindikatima biti dostavljen do kraja tjedna, a nakon toga će početi pregovori.

Naime, čelnici triju lučkih sindikata najavili su, nakon što je Uprava u početku kolovoza raskinula kolektivni ugovor, organiziranje industrijskih akcija ako postupak mirenja ne uspije. Sindikati su tada izrazili stajalište da "otkazivanje kolektivnog ugovora simbolizira sumnjivo znanje i sposobnosti Uprave" te da u tom poduzeću "ima posla za Državno odvjetništvo i USKOK."

Po Vukorepinim riječima, raskinuti kolektivni ugovor koji je sklopljen pred tri godine imao je osam dodataka i opterećivao je revitalizaciju poslovanja i otežavao provedbu kadrovskih promjena.

Zato je, kazao je, Uprava u razgovoru sa sindikatima pokušala izmijeniti neke odredbe, dodavši da je od desetak prijepornih članaka koji se nisu primjenjivali Uprava prihvatila devet i pol, ali da sindikati nisu na to pristali.

"Kolektivni ugovor u većem dijelu je štitio prava sindikata i omogućivao im da provode svoju politiku, a ne odgovaraju za svoje postupke", istaknuo je Vukorepa. Izrazio je uvjerenost da se radnici neće odazvati na štrajk te da "neće pasti pod utjecaj male skupine iz sindikata koja se bori za svoje interese", dodavši da se za osnovne troškove triju sindikata na godinu izdvaja oko 600.000 kuna.

Prosječna plaća u Luci iznosi 3.700 kuna mjesečno, lučki radnici primaju 4.305 kuna, a rukovatelji tehničkih sredstava 4.559 kuna, plaće su redovite, a regresi i jubilarne nagrade isplaćeni, rekao je Vukorepa. Naglasio je da je poslovanje Luke transparentno, da je za poslovnu 2001. zatraženo mišljenje nezavisnoga revizora te da je i za 2002. provedena revizija poslovanja, podsjetivši da je zbog netočnoga prikazivanja poslovanja u 2001. protiv bivše Uprave podnesena kaznena prijava.

Kako je rekao Vukorepa, Luku opterećuju brojne tužbe radnika radi isplate smjenskoga rada, i izvijestio da je Uprava ostvarila oko 500 nagodba s radnicima te da će ta potraživanja biti ostvarena u nekim normalnim mjerilima.

Podsjetio da je u prvih sedam mjeseci ove godine pretovareno 1.7 milijuna tona tereta, odnosno 17 posto više nego u istome razdoblju prošle godine. U kolovozu se očekuje prekrcaj više od 300.000 tona tereta, pa bi ukupni promet u prvih osam mjeseci u odnosu na 2002. trebao biti 21 posto veći.

Zbog pada tečaja dolara poslovni prihodi nisu pratili rast prometa, ali je, rekao je predsjednik Uprave Luke Rijeka, povećanje prometa pridonijelo da su prihodi u prvoj polovici ove godine u usporedbi s prvom polovicom 2002. manji za samo tri posto. Rashodi su, dodao je Vukorepa, smanjeni za šest posto, pa je u prvoj polovici godine gubitak manji za 19 posto u odnosu na isto razdoblje 2002. Do kraja godine očekuje se promet od 3,2 milijuna tona tereta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara