Vukovar: Nastavak suđenja osmorici optuženih za ratni zločin

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Vukovaru iskazom svjedoka danas je nastavljena glavna rasprava protiv osmorice Srba, optuženih za ratne zločine protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

Jovan Ćurčić, Miloš Držajić, Mladen Maksimović, Dragan Savić (Bogdanov), Duško Mišić, Željko Savić, Dragan Savić (Čedin) i Jovica Vučenović optuženi su da su od 1. kolovoza do 13. rujna 1991. kao pripadnici "milicije" tzv. SAO krajine i "Teritorijalne obrane Borova" u podrumskim prostorijama "Stanice milicije Borovo" i Vatrogasnom domu u Borovu protuzakonito pritvarali civilno stanovništvo, nanoseći zatvorenicima velike patnje zastrašivanjem i nečovječnim postupcima s njima. Trojica od njih su u bijegu te im se sudi u odsutnosti.

Glavnoj raspravi danas je pristupilo petero novih svjedoka. Svjedok Ivan Belaj kao pripadnik policijskoga pričuvnog sastava potkraj kolovoza 1991. bio je zarobljen u Baranji i ubrzo prevezen u Borovo. Po njegovim riječima u prostoriji u kojoj su zarobljenici bili zatočeni noću su dolazile nepoznate osobe i prozivale ljude, a kad bi se stvorila skupina od četiri do pet ljudi, odvozile su ih džipom do jedne zgrade i uvodili u prostoriju gdje ih je bilo desetak i tada bi tu skupinu ljudi tukli motkama, kundacima i komadima kabela. Zbog ozljeda zadobivenih u zarobljeništvu Belaj je 40-postotni invalid te se sjeća kako je u Borovu vidio prvooptuženoga Jovana Ćurčića.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjedok Časlav Nikšić bio je 1991. predsjednik Izvršnog savjeta Mjesne zajednice Bijelo Brdo i sjeća se kako je u kolovozu 1991. bio pozvan na sastanak u Borovo na kojem im se obratio stanoviti Branko Ćurčić iz specijalne jedinice SUP-a Srbije, rekavši kako su došli u Borovo ustrojiti "stanicu milicije".

Svjedok Vladimir Gajić, kako je rekao, ne zna ništa o pritvaranju i zlostavljanju što su se događala u Borovu. Isto je izjavio i svjedok Sreto Bogdanović, dodavši kako ne zna ni tko je u to vrijeme upravljao Borovom jer, kako je rekao, zbog ovčje groznice od koje je obolio nije izlazio iz kuće.

Nakon svjedočenja Miloša Erića glavna je rasprava prekinuta, a nastavak je zakazan za 10. veljače saslušavanjem novih svjedoka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara