Vukovar: Nastavljeno suđenje osmorici Srba optuženih za ratni zločin

Na Županijskom sudu u Vukovaru danas je nastavljena glavna rasprava u sudskom postupku koji se od 9. siječnja ove godine vodi protiv osmorice Srba, optuženih da su u razdoblju od 1. kolovoza do 13. rujna 1991. godine u Vatrogasnom domu i "stanici milicije" u Borovu nedaleko od Vukovara počinili kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Prema navodima iz optužnice, oni su za vrijeme oružanih sukoba naređivali ubijanje civilnog stanovništva, mučenje i nečovječno postupanje prema civilima. Zatočenicima su nanosili velike patnje i ozljede tjelesnog integriteta i zdravlja.

Optuženi Jovan Čurčić, Miloš Držaić i Duško Mišić nalaze se u pritvoru Okružnog zatvora u Osijeku. Mladen Maksimović, Dragan Savić (Čedin) i Jovica Vučenović nedostupni su hrvatskom pravosuđu, dok se Dragan Savić (Bogdanov) i Željko Savić brane sa slobode.

Tijekom današnje glavne rasprave svjedočili su hrvatski branitelj Tomislav Hajduković i predsjednik Zajedničkog vijeća općina (ZVO) Jovan Ajduković.

Svjedok Tomislav Hajduković u Borovu je bio u zatočeništvu od 1. do 3. kolovoza 1991. godine. Optužene Jovana Čurčića i Miloša Držaića poznaje, kako je rekao, još od prije rata, a dok je bio u zatočeništvu u Borovu, nije ih viđao.

"Mojoj predaji u Dalju početkom kolovoza 1991. bio je nazočan i Jovan Čurčić, iako su se ostali iz moje grupe predavali i podizali ruke, osobno sam čuo kada je naredio čišćenje, nakon čega su bacali bombe. Tom prilikom poginuli su branitelji Vladimir Varga, Dražen Cesarec, Zdravko Kovčavija i Ivan Horvat", rekao je Hajduković. Dodao je da su zatočenici u Borovu u kinodvorani bili tučeni, da su ih čuvali "domaći, obučeni u prave četnike, a šef im je bio Dragiša Čančarević, dok se vojska nalazila u zgradi pokraj kinodvorane".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjedok Jovan Ajduković opovrgao je navode svjedoka Damira Tatara da je "dolazio u zatvor u Borovu u odijelu i kravati te da se predstavio kao zaduženi za razmjenu".

"Za mene je nesporno da je u kolovozu 1991. u Borovu vojska bila glavna", rekao je Ajduković, dodajući kako su "osim vojske, svi ostali u Borovu bili u civilu, a bilo je tu raznih, njemu nepoznatih, ljudi".

Svjedok nije točno mogao reći je li u kolovozu 1991. viđao optuženog Jovana Čurčića.

Nakon iskaza svjedoka Jovana Ajdukovića, sudac Ante Zeljko prekinuo je glavnu raspravu koja će biti nastavljena 31. ožujka saslušavanjem novih svjedoka.

(Hina) xžd ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara