Vukovar: Nastavljeno suđenje osmorici Srba za ratni zločin

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Vukovaru pod predsjedanjem suca Ante Zeljka danas je saslušanjem novih svjedoka nastavljena glavna rasprava u postupku protiv osmorice Srba optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Od osmorice optuženika suđenju su nazočni prvooptuženi Jovan Ćurčić, Miloš Držajić i Duško Mišić, koji su u pritvoru Okružnog zatvora u Osijeku, i Dragan Savić (Bogdanov) i Željko Savić koji se brane sa slobode. Optuženici Jovica Vučenović i Dragan Savić (Čedin) nalaze se u bijegu.

Optužene se tereti da su od 1. kolovoza do 13. rujna 1991. kao pripadnici "milicije" tzv. SAO krajine i "Teritorijalne obrane Borova" zapovijedali da se u podrumu kuće prognanika Pavla Čikanovića, koji je pretvoren u "stanicu milicije" i Vatrogasnom domu u Borovu nedaleko od Vukovara ubijaju i muče civili ili su to sami činili.

Pred Vijećem Županijskog suda danas su svjedočili Viktor Okreša, Mato Karamatić, Branislav Pejaković i Veseljko Cvijović, a pozvani svjedok Slobodan Žmirić nalazi se negdje u Srbiji i Crnoj Gori, a Janko Milaković u Italiji.

Svjedok Okreša je izjavio kako je bio pritvaran ukupno tri puta te da su prvi put 12. kolovoza 1991. s njim bila pritvorena još petorica Hrvata. Treći put je bio pritvoren 2. na 3. studenog 1991. i taj ga je put, kaže, iz podruma izveo nepoznati bradati muškarac i pitao ga gdje mu je sin, a zatim ga nekoliko puta udario od kojih je udaraca pao na pod, a na kraju su ga pustili. Taj je treći put vidio i optuženika Dušana Mišića koji je bio u vojnoj odori, ali misli da nije bio naoružan. Kad su mu 16. veljače 1992. "zoljom" pogodili u dvorište, on i supruga tražili su dopuštenje za izlazak kako ih ne bi poubijali. Prije nego su izišli iz Borova, potpisali su ugovor pred matičarkom Bošnjak da ostavljaju kuću i imovinu.

Svjedok Mato Karamatić je rekao kako je samo jedanput bio pritvoren, a da mu nitko nije rekao zašto i nisu ga ispitivali. Bio je šest sati zatvoren u maloj prostoriji pored kinodvorane u Borovu, a ispred ulaza u tu prostoriju stajao je muškarac po imenu Crnobrnja u sivomaslinastoj odori sa strojnicom. "Pojedini su ljudi dolazili intervenirati za mene, ali su ih vraćali natrag. Jedan dobrovoljac iz Srbije otvorio je mali otvor na vratima i rekao mi "jebem ti mater ustašku, večeras ćeš vidjeti kako se dere uživo", rekao je Karamatić. Dodao je da je sva tijela koja su pokopana na Novom vukovarskom groblju skupila ekipa iz Borova u kojoj je bio i on, Karamatić. U Vukovaru, Borovu, Bogdanovcima i Sotinu skupljeno je oko tisuću mrtvaca i svi su najprije prevoženi na vukovarsku Ciglanu gdje se nalazila Patologija i tamo pregledana, a zatim su pokapani na Novom groblju u Vukovaru.

Svjedok Branislav Pejaković (Srbin), inače bratić prvooptuženika Jovana Ćurčića, izjavio je kako je u kolovozu 1991. raspisan natječaj za prijam u "miliciju" tzv. krajine te da se Ćurčić javio i bio primljen i tu je radio do rujna 1991. i zatim je otvorio tvrtku u Dalju. Pejaković je potvrdio da je "milicija" bila smještena u kući Pavla Čikanovića te da je u to vrijeme u "miliciji" bio glavni Ilija Kojić. "Tada je za policiju bio Bog i batina", rekao je Pejaković, dodavši kako je optuženik Jovan Ćurčić bio običan policajac.

Optuženog Jovana Čurčića svjedok Veseljko Cvijović (Srbin) zna od prije rata kad je Čurčić radio u policiji u Dalju. Potvrdio je i da je Ćurčić radio u "miliciji" tzv. krajine te kako ga je nekoliko puta viđao na punktu koji se nalazio prema Dunavu.

Glavna rasprava nastavlja se 9. ožujka saslušanjem novih svjedoka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara