Vukovar- počelo obilježavanje 250. obljetnice sv. Bone

U Vukovaru je danas počela proslava obilježavanja 250. godišnjice od dolaska tijela sv. Bone Mučenika u Vukovar koje je 1754. dopremljeno iz Rima preko Pečuha i Osijeka zaslugom franjevca Josipa Jankovića.

U spomen na 24. lipnja 1754. kada je tijelo sv. Bone Dunavom dovezeno u Vukovar nakon što je odobrenje za to dao tadašnji papa Benedikt XIV., relikvija sv. Bone brodom je večeras dovezena na dunavsko pristanište ispred Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar odakle je u procesiji koju je pratio veliki broj vjernika vraćena u vukovarsku župnu crkvu Svetih Filipa i Jakova u kojoj se i nalazi. Svečanosti su bili nazočni predstavnici gradskih i županijskih vlasti te Grada Dubrovnika - prijatelja Vukovara.

Na blagdan sv. Bone koji se proslavlja 25. lipnja u župnoj crkvi Svetih Filipa i Jakova svečano misno slavlje u 10,00 sati predvodit će biskup đakovački i srijemski mons. Marin Srakić.

Sveti Bono rimski je vojnik koji je nakon što je postao kršćaninom pogubljen 260. godine u rimskim tamnicama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve do srpske okupacije Vukovara 1991. tijelo toga sveca bilo je izloženo na javno štovanje u župnoj crkvi Svetih Filipa i Jakova. Nakon što su na Vukovar pale prve granate franjevci su tijelo sv. Bone sklonili u kriptu crkve. U vrijeme srpske okupacije grada nepoznati počinitelji zapalili su tijelo sveca, a ostali su sačuvani k ostaci ruke sv. Bone, koji su zaslugom franjevaca iz Iloka spašeni te 1996. dopremljeni u Zagreb.

Nakon povratka Vukovaraca iz progonstva u Vukovar se vratila i relikvija sv. Bone Mučenika, zaštitnika toga grada.

(Hina) xždra yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara