Wall Street blago pao nakon pet dana rasta

Wall Street blago pao nakon pet dana rasta
Foto: EPA

NA WALL Streetu su u petak cijene dionica blago pale jer su se ulagači, nakon pet dana rasta tržišta, odlučili na predah dok čekaju početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,02 posto, na 23.995 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,01 posto, na 2.596 bodova, a Nasdaq indeks 0,21 posto, na 6.971 bod.

Na najvećoj svjetskoj burzi jučer se trgovalo oprezno jer su u prethodnih pet dana cijene dionica porasle, što je njihov najdulji pozitivni niz od rujna prošle godine.

Zahvaljujući tome, u cijelom proteklom tjednu Dow Jones porastao je 2,4 posto, dok je S&P 500 skočio 2,5, a Nasdaq indeks 3,45 posto.

Poticajno je ovoga tjedna na tržište utjecala ponovljena poruka predsjednika Feda Jeromea Powella kako će središnja banka biti strpljiva po pitanju kamata.

Dogovor Kine i SAD-a?

Podršku tržištu pružila je i nada ulagača da će SAD i Kina u roku postići dogovor o trgovinskim pitanjima, nakon što je prvi ovogodišnji krug pregovora u srijedu u Pekingu završen u pozitivnom ozračju.

"Čini se da su ti rizici sada više pod kontrolom”, kaže Kristina Hooper, analitičarka u tvrtki Invesco.

Zahvaljujući tome, prošloga je tjedna nastavljen oporavak najveće svjetske burze.

Zbog strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalnog gospodarstva i nastavka agresivnog povećanja kamata Feda, uoči božićnih blagdana S&P 500 indeks skliznuo je na najniže razine u 20 mjeseci. No od tada je taj indeks ojačao oko 10 posto.

Idućega tjedna u fokusu ulagača bit će poslovni rezultati američkih kompanija za posljednje lanjsko tromjesečje.

S obzirom na niz upozorenja iz kompanija, očekuje se sporiji rast zarada nego u prethodnim tromjesečjima, kada su rasle više od 20 posto na godišnjoj razini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara