Wall Street blago porastao na početku 2019. godine

Wall Street blago porastao na početku 2019. godine
Ilustracija: EPA

NA WALL Streetu su u srijedu, prvog radnog dana u novoj godini, cijene dionica blago porasle, nakon nestabilnog trgovanja, no pitanje je hoće li se ti dobici održati nakon što je Apple smanjio procjene svojih prihoda.

Dow Jones ojačao je 18 bodova ili 0,08 posto, na 23.346 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,13 posto, na 2.510 bodova, a Nasdaq indeks 0,46 posto, na 6.665 bodova.

Na početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili u minusu zbog novih naznaka usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Pad aktivnosti u Kini u prosincu

Prema izvješću tvrtke Markit, PMI indeks proizvodne aktivnosti u Kini u prosincu je pao na 49,7 bodova, s 50,2 boda u studenome, što je prvi pad tog indeksa u posljednjih 19 mjeseci.

To je posljednji u nizu podataka koji ukazuju na usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, što je posljedica trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, ali i slabljenja domaće te inozemne potražnje.

I iz drugih azijskih gospodarstava, ali i iz eurozone, stigle su naznake usporavanja rasta.

Unatoč tome, kasnije su se indeksi na Wall Streetu probili u pozitivno područje, što se, među ostalim, zahvaljuje rastu cijena nafte za više od 2 posto, zbog čega je S&P indeks energetskog sektora bio najveći jučerašnji dobitnik.

Ukupno je sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa trgovanje završilo u pozitivnom području.

Pad dionica Applea

No, pitanje je hoće li se dobici na Wall Streetu zadržati u četvrtak, s obzirom na to da je sinoć, nakon zatvaranja tržišta, Apple smanjio procjene prodaje u posljednjem lanjskom tromjesečju zbog slabije potražnje za iPhoneom, posebice u Kini.

Zbog toga je cijena dionice tog tehnološkog diva u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta pala gotovo 8 posto, dok se terminski S&P 500 indeks našao u minusu oko 0,5 posto, pa bi u četvrtak mogao izgubiti dobitke zabilježene u srijedu.

I na europskim je burzama jučerašnje trgovanje bilo nestabilno, pri čemu je većina indeksa zabilježila blagi rast.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,09 posto, na 6.743 boda, a frankfurtski DAX 0,20 posto, na 10.580 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,87 posto, na 4.689 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara