Wall Street dosegnuo nove rekordne razine

Wall Street dosegnuo nove rekordne razine
Foto: EPA

NA WALL Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, kao i Nasdaq indeks jer su ulagače ohrabrili dobri gospodarski podaci i poslovni rezultati kompanija pa je širenje koronavirusa palo u drugi plan.

Dow Jones ojačao je 174 boda ili 0,60 posto, na 29.276 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,73 posto, na 3.352 boda, a Nasdaq indeks 1,13 posto, na 9.628 bodova.

Novi rekordni dosezi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuju se nizu posljednjih podataka koji ukazuju na stabilan, pa i ubrzaniji rast američkog gospodarstva.

„SAD bilježi rast gospodarstva. To izgleda kao čista košulja u prljavom rublju, globalno, i to daje poticaj investitorima na kupnju američkih dionica”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.

Pozitivni utjecaj na tržište

Pozitivno na tržište utječu i kvartalna poslovna izvješća kompanija koja su bolja nego što se očekivalo.

Od više od 320 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvješća, njih oko 70 posto ostvarilo je bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija u četvrtom lanjskom tromjesečju biti u prosjeku 2,3 posto veće nego godinu dana prije, dok su na početku sezona objava poslovnih rezultata očekivali pad zarada za 0,6 posto.

Zbog toga su strahovanja od posljedica širenja koronavirusa pala u drugi plan premda broj umrlih i zaraženih raste.

Dosad je u Kini umrlo više od 1000 ljudi, dok je broj zaraženih premašio 42.000.

Izvan Kine zabilježeno je oko 320 slučajeva zaraze tim virusom u 24 države i regije.

U Kini se život vraća u normalu

Kako bi zaustavila širenje virusa, Kina je krajem siječnja u mnogim dijelovima zemlje produljila novogodišnje praznike, naredila zatvaranje tvornica i škola, otkazala mnoge zrakoplovne letove....

Jučer su se, međutim, mnogi radnici vratili na posao, a mnogi rade od kuće.

Analitičari kažu i kako pozitivno na tržišta utječu poticajne mjere kineske središnje banke koja je smanjila neke od ključnih kamatnih stopa i ubrizgala na tržišta više od 240 milijardi dolara kako bi poboljšala likvidnost.

„Novac koji je Kina ubrizgala na tržišta nalazi putove širom svijeta i trenutno na tržištima vlada mentalitet 'kupuj sve i svašta'”, kaže Nolte.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa jučer su cijene dionica porasle u svima osim u energetskom sektoru, a najviše su porasli tehnološki i potrošački.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,27 posto, na 7.446 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,15 posto, na 13.494 boda, a pariški CAC 0,23 posto, na 6.015 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara