Wall Street na novoj rekordnoj razini

Wall Street na novoj rekordnoj razini
Foto: EPA

NA WALL Streetu glavni dionički indeksi u srijedu su dosegnuli nove rekordne razine zahvaljujući solidnim gospodarskim pokazateljima i optimizmu investitora oko rješavanja američko-kineskih trgovinskih napetosti, no uz nešto skromnije trgovanje uoči produljenog vikenda zbog Dana zahvalnosti.

Dow Jones indeks u srijedu je porastao 42,32 boda ili 0,15 posto, na 28.164 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,42 posto, na 3.153 boda, a Nasdaq 0,66 posto, na 8.705 bodova.

U četvrtak je u SAD-u praznik - Dan zahvalnosti te će tržišta biti zatvorena. Ovo doba godine uobičajeno je dobro za dionice. Podaci iz almanaha burzovnih trgovaca ukazuju da je Dow u srijedu prije Dana zahvalnosti pao svega 16 puta u proteklih 66 godina.

U zadnjih mjesec dana, poduprti očekivanjima da će pregovori između SAD-a i Kine rezultirati trgovinskim sporazumom, indeksi su znatno porasli - Dow i S&P u plusu su više od 4 posto, a Nasdaq za više od 5 posto.

"Dionice su na putu snažnog završetka godine. Ne samo da su na dobitku cikličke dionice nego i kamatne stope ostaju niske. S obzirom na to da prodaja dionica radi smanjivanja poreznog opterećenja, koji su lanjskog prosinca pogodili Wall Street, ne bi trebalo biti, nema nikakvih zapreka da dionice završe godinu na zaista visokoj razini", smatra Scott Ladner, izvršni direktor u Horizon Investmentsu.

Najnoviji, revidirani  podaci ukazuju da je američki gospodarski rast u trećem tromjesečju bio nešto veći nego se ranije procjenjivalo, odnosno iznosio je 2,1 posto, nasuprot prvotno procijenjenih 1,9 posto.

Nadalje, povećanje potrošnje u listopadu ukazuje da će najveće svjetsko gospodarstvo vjerojatno i u četvrtom tromjesečju postići umjereni rast. Također, nove narudžbe industriji porasle su za 0,6 posto u listopadu, najviše u zadnjih 9 mjeseci, dok su analitičari očekivali njihov pad za 0,8 posto.

Izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa u utorak da SAD završava posao u sporazumu koji će okončati 16-mjesečni trgovinski rast, dodatno je ojačala optimizam ulagača na Wall Streetu.

No, obujam trgovanja bio je najslabiji od početka godine uoči Dana zahvalnosti. Ukupno je na svim američkim tržištima vlasnika promijenilo 5,57 milijardi dionica, dok je u posljednjih 20 trgovinskih dana prosjek iznosio 7,06 milijardi.

Američke burze neće raditi u četvrtak i petak.

I na europskim je burzama u srijedu vladalo dobro raspoloženje pa je londonski Ftse indeks ojačao 0,36 posto, na 7.429 bodova, a frankfurtski DAX za 0,38 posto, na 13.287 bodova. Pariški CAC je, pak, oslabio 0,05 posto, na 5.926 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara