Wall Street ojačao drugi dan zaredom

Wall Street ojačao drugi dan zaredom
Foto: EPA

NA WALL Streetu su cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, no nakon vrlo nestabilnog trgovanja pri čemu su burzovni indeksi bili u minusu i više od 2 posto.

Dow Jones ojačao je 260 bodova ili 1,14 posto, na 23.138 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,86 posto, na 2.488 bodova, a Nasdaq indeks 0,38 posto, na 6.579 bodova.

Nakon snažnog rasta cijena dionica u srijedu, u četvrtak je trgovanje počelo padom burzovnih indeksa za više od 2 posto.

Ulagače je najviše pokolebao podatak da je povjerenje potrošača u SAD-u u prosincu palo po najvećoj stopi u posljednje tri godine.

"Potrošnja predstavlja veliku podršku gospodarstvu, a potrošači neočekivano postaju oprezniji, pa potrošnja usporava. To bi moglo imati utjecaja na tržište”, kaže David Joy, strateg u tvrtki Ameriprise Financial.

Zabilježeni dobici

Zbog toga su većinu dana indeksi proveli u minusu, no u drugom dijelu trgovanja, kada je S&P 500 skliznuo ispod psihološki važne razine od 2.400 bodova, naglo je počeo oporavak.

Zahvaljujući tome, u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa zabilježeni su dobici.

"Tržište je trenutno frenetično, a ulagači nesigurni. Postoje strahovanja da će tržište dodatno pasti, no postoje i ulagači koji se plaše da će propustiti oporavak cijena. Stoga neki procjenjuju da je nakon oštrog pada cijena dobra prilika za kupnju dionica, dok drugi procjenjuju da je to prilika za prodaju. Zbog toga tržište neprestano ide malo gore malo dolje”, objašnjava David Katz, direktor u tvrtki Matrix Asset Advisors.

Sve u svemu jučer su indeksi porasli drugi dan zaredom pa je, primjerice, S&P 500 u posljednja dva dana zabilježio rast od 5,9 posto.

Strahovanje ulagača

Unatoč tome, i dalje je na gubitku od početka prosinca za više od 9 posto i u minusu u odnosu na početak godine.

Pad cijena dionica u posljednja dva mjeseca posljedica je strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalnog gospodarstva, negativnog utjecaja američko-kineskog trgovinskog sukoba i povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,52 posto, na 6.584 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,37 posto, na 10.381 bod, a pariški CAC 0,60 posto, na 4.598 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara