Wall Street pao nakon tri dana rasta

Wall Street pao nakon tri dana rasta
Foto: EPA

NA WALL Streetu su u srijedu indeksi Dow Jones i S&P 500 blago pali, nakon tri dana snažnog rasta, jer je zbog vijesti o rastu broja zaraženih koronavirusom ponešto splasnuo optimizam u vezi brzog oporavka gospodarstva od recesije.

Dow Jones oslabio je 170 bodova ili 0,65 posto, na 26.119 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,36 posto, na 3113 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,15 posto, na 9910 bodova.

Pad dva najvažnija indeksa na Wall Streetu posljedica je zabrinutosti ulagača zbog snažnog rasta broja zaraženih koronavirusom u najmanje šest saveznih država SAD-a, pri čemu je u Oklahomi zabilježen rekordni skok broja novozaraženih.

Ulagači prate i vijesti iz Pekinga. Dvije zračne luke u glavnom gradu Kine otkazale su u srijedu više od tisuću letova zbog nove pojave koronavirusa. U gradu je u pet dana potvrđeno više od stotinu oboljelih, a zbog toga su neki dijelovi grada zatvoreni.

„Kada prevladaju pozitivne vijesti, tržište raste, a kada prevladaju negativne, tržište je pod pritiskom. Vraćaju se zabrinutosti u vezi zdravstvene situacije pa je ponešto splasnuo optimizam u vezi gospodarskog oporavka”, kaže Joseph Sroka, direktor u tvrtki NovaPoint.

Makroekonomska izvješća pokazuju da se u svibnju američko gospodarstvo oporavlja od oštrog pada prethodnih mjeseci. No neki su podaci bolji od očekivanja, primjerice, o rastu broja građevinskih dozvola i zahtjeva za kreditima, a neki slabiji, kao što su podaci o započetim gradnjama kuća.

U fokusu ulagača bilo je jučer i izvješće predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella u Kongresu o situaciji u gospodarstvu.

U drugom danu svjedočenja Powell je poručio da će Fed u podršci oporavku gospodarstva koristiti sva sredstva i upozorio da Kongres ne bi trebao prerano ukinuti mjere podrške gospodarstvu.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta od kraja ožujka do polovice lipnja nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, Dow Jones indeks sada je od svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače, udaljen oko 11, a S&P 500 oko 8 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 posto, na 6253 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,54 posto, na 12.382 boda, a pariški CAC 0,88 posto, na 4995 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara