Wall Street pao, raste strah od trgovinskog rata

Wall Street pao, raste strah od trgovinskog rata
Foto: Getty images

NA Wall Streetu su jučer cijene dionica pale, pri čemu je Dow Jones indeks skliznuo s rekordne razine jer je nakon novog kruga američko-kineskih carina splasnula nada u pregovore između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Dow Jones oslabio je 181 bod ili 0,68 posto, na 26.562 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,35 posto, na 2.919 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,08 posto, na 7.993 boda.

Pad indeksa uslijedio je nakon što su na snagu stupile 10-postotne carine na 200 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz u SAD.

Peking je uzvratio carinama na uvoz 60 milijardi dolara vrijedne američke proizvode i otkazao za ovaj tjedan zakazane pregovore o trgovini te poručio da zamjenik premijera Liu He neće doći na sastanak u Washington.

Prošloga su tjedna cijene dionica na Wall Streetu snažno porasle jer su ulagači očekivali nastavak pregovora između Washingtona i Pekinga, no sada su te nade splasnule.

"Ulagači mogu vidjeti da Kina učvršćuje svoje pozicije, a to čini i SAD. Stoga su investitori oprezni i neskloni riziku", kaže Chris Zaccarelli, direktor u tvrtki Advisor Alliance.

Trgovinski rat između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava započeo je u srpnju kada je Washington uveo carine na 34 milijardi dolara vrijednu kinesku robu.

Tenzije su ojačale u kolovozu kada je u drugoj rundi borbe Trump uveo 25-postotne carine na uvoz 16 milijardi dolara vrijedne kineske robe.

Kina je u oba slučaja uzvratila carinama istog intenziteta, a trgovinski rat između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava mogao bi se dodatno zaoštriti jer je predsjednik SAD-a Donald Trump najavio da bi mogao uvesti carine i na preostali uvoz Kine vrijedan 267 milijardi dolara.

U sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale.

Pritom su najviše porasle u energetskom sektoru, što se zahvaljuje skoku cijena nafte na najviše razine u četiri godine, iznad 80 dolara, jer je OPEC s partnerima odlučio da neće povećati proizvodnju nafte, unatoč Trumpovim pozivima da spusti cijene ''crnog zlata''.

Porasle su, za 0,3 posto, i cijene dionica u tehnološkom sektoru, što je pozitivno utjecalo na Nasdaq indeks.

S druge strane, najviše su jučer pale, više od 1,5 posto, cijene dionica u potrošačkom i nekretninskom sektoru, koji su najosjetljiviji na kretanje kamatnih stopa.

Posljedica je to očekivanja da će čelnici američke središnje banke na sjednici ovoga tjedna povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova već treći put od početka godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,42 posto, na 7.458 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,64 posto, na 12.350 bodova, a pariški CAC 0,33 posto, na 5.476 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara