Wall Street pao treći tjedan zaredom

Wall Street pao treći tjedan zaredom
Foto: EPA

NA WALL STREETU su cijene dionica pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer se ulagači plaše da će trgovinske napetosti između SAD-a i Kine negativno utjecati na svjetsko gospodarstvo i poslovanje kompanija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,7 posto, na 25.585 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,2 posto, na 2826 bodova, a Nasdaq indeks 2,3 posto, na 7637 bodova.

Pad cijena dionica treći tjedan zaredom posljedica je tenzija u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine, a ulagači se plaše da bi to moglo prerasti i u tehnološki rat.

Napetosti rastu od kada je SAD uvrstio Huawei na listu kompanija koje ne mogu kupovati komponente i tehnologiju od američkih kompanija bez dozvole vlade zbog prijetnji nacionalnoj sigurnosti.

Uz to, Washington je poručio da bi za mjesec dana mogao povećati carine na još oko 300 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz, nakon što je nedavno povećao carine na 200 milijardi dolara kineskog uvoza.

Kina je na to najavila protumjere na uvoz iz SAD-a i poručila da bi Washington trebao korigirati svoje pogrešne poteze kako bi se trgovinski pregovori nastavili.

Nema kraja trgovinskom ratu

"Čini se da se i SAD i Kina pripremaju za produljeno razdoblje trgovinskog sukoba. Smatramo da će domaći pritisci i ograničenja voditi obje strane do daljnje eskalacije. Ako ne bude jasnog smjera tijekom intenziviranja predsjedničkih izbora u SAD-u u 2020., sve je veći rizik da će carine ostati na snazi do kraja te godine", pišu analitičari Nomure u osvrtu na situaciju na tržištima.

Sve je raširenija i teza da Trumpova težnja nije samo postizanje trgovinskog dogovora nego i zauzdavanje kineskih tehnoloških ambicija.

Ulagači se plaše da će taj trgovinski sukob izazvati usporavanje rasta svjetskog gospodarstva i negativno utjecati na poslovne rezultate kompanija.

"Trgovanje između SAD-a i Kine neće biti kakvo je bilo prije dva mjeseca. Obje će strane zavrnuti vijke pa ćemo i mi zavrnuti vijke. U svjetlu toga, tržište će prilagoditi očekivanja u vezi s rastom zarada američkih kompanija", kaže Jim Awad, direktor u tvrtki Clearstead Advisors.

Pad i na europskim burzama

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer su ulagači suzdržani zbog neizvjesnosti u vezi s Brexitom i izborima za Europski parlament.

Londonski FTSE indeks oslabio je 1 posto, na 7277 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,8 posto, na 12.011 bodova, a pariški CAC 2,2 posto, na 5316 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 0,6 posto, na 21.117 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara