Wall Street pao, ulagači nesigurni zbog Trumpovog nezadovoljstva pregovorima s Kinom

Wall Street pao, ulagači nesigurni zbog Trumpovog nezadovoljstva pregovorima s Kinom

Foto: Hina/EPA 

NA WALL Streetu su danas burzovni indeksi pali zbog nesigurnosti ulagača u vezi ishoda trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, pri čemu su najviše pale cijene dionica u energetskom i industrijskom sektoru.
 
Dow Jones oslabio je 178 bodova ili 0,72 posto, na 24.834 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,31 posto, na 2.724 boda, a Nasdaq indeks 0,21 posto, na 7.378 bodova.
 
Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je jučer kako nije zadovoljan posljednjim razgovorima između SAD-a i Kine i da još nema dogovora s Pekingom u vezi tvrtke ZTE Corp.
 
Uz to, Trump je kazao i da je moguće da se summit između SAD-a i Sjeverne Koreje neće održati 12. lipnja, kako se planiralo.
 
Pale cijene dionica
 
Cijene su dionica pale jer je to pokolebalo ulagače koji su dan prije euforično reagirali na poruke iz Washingtona i Pekinga da su trgovinski pregovori tijekom vikenda napredovali, da je dogovoreno da se prestane prijetiti uvođenjem carina i da je trgovinski rat 'na čekanju'.
 
„Trumpovi komentari o Sjevernoj Koreji i ZTE-u vratili su ulagače u realnost nakon euforije dan prije. Razgovori o trgovini neće završiti toliko brzo koliko se neki nadaju“, kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki SlateStone Wealth.
 
S&P indeks industrijskog sektora pao je jučer 1,3 posto, nakon što je dan prije skočio 1,5 posto.
 
Europske burze jučer porasle
 
I energetski je sektor jučer oslabio 1,3 posto, dok su u financijskom sektoru cijene dionica porasle 0,6 posto jer se ulagači nadaju labavljenju pravila za banke.
 
A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,23 posto, na 7.877 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,71 posto, na 13.169 bodova, a pariški CAC 0,05 posto, na 5.5640 bodova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara