Wall Street skliznuo s rekordnih razina, raste zabrinutost

Wall Street skliznuo s rekordnih razina, raste zabrinutost
Foto: EPA

NA WALL Streetu su burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina jer su ulagače zabrinuli podaci o snažnom rastu broja umrlih i novozaraženih od koronavirusa u Kini.

Dow Jones oslabio je 0,43 posto, na 29.423 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,16 posto, na 3.373 boda, a Nasdaq indeks 0,14 posto, na 9.711 bodova.

Nakon što su danima ti indeksi rasli i dosezali rekordne razine, zahvaljujući nadi da će uskoro biti zaustavljeno širenje koronavirusa, jučer su ulagače pokolebali novi podaci o širenju virusa.

Objavljeno je, naime, da je broj umrlih u Kini porastao za rekordne 242 osobe, što je više nego dvostruko u odnosu na dosadašnji dnevni rekord od 103 umrle osobe u ponedjeljak.

Tako je broj umrlih premašio 1360, dok je broj novozaraženih skočio za 14.840 osoba, na ukupno više od 48.000, što je djelomice posljedica nove metodologije dijagnosticiranja virusa.

Posljednjih dana ulagače su poticali podaci o usporavanju rasta broja novozaraženih, no novi podaci su ih pokolebali.

Strah od koronavirusa

I dok neki analitičari ukazuju na to da je snažan rast broja novozaraženih posljedica promjene metodologije dijagnosticiranja, drugi pokušavaju procijeniti gospodarske štete.

Tako analitičari Capital Economicsa procjenjuju da će rast kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje potonuti za 4 postotna boda, na samo 2 posto, dok bi na kvartalnoj razini bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti oko 2,5 posto.

U osvrtu na situaciju na tržištima, analitičari Capital Economicsa navode i da bi gospodarstvo moglo odskočiti u proljeće, ako se širenje koronavirusa zaustavi.

„U ovakvim danima ulagači jednostavno moraju usporiti. Puno je različitih vijesti... ali ulagači shvaćaju da je to događaj samo u prvom tromjesečju i da će nesigurnosti vjerojatno splasnuti”, kaže Charlie Ripley, strateg u tvrtki Allianz Investment Management.

Dodaje i to da podršku tržištu pruža uvjerenje ulagača da će Fed reagirati ako to bude potrebno.

Naime, u izvješću Kongresu ovih je dana predsjednik američke središnje banke Jerome Powell poručio da gospodarstvo, koje raste 11. godinu zaredom, i dalje pokazuje otpornost, ali da središnja banka pažljivo prati koronavirus i druge potencijalne prijetnje.

To je na tržištu shvaćeno kao najava da će monetarna politika ove godine vjerojatno ostati popustljiva.

Pozitivno na tržište utječu i solidna kvartalna poslovna izvješća kompanija.

Od 378 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih oko 71 posto ostvarilo je bolje rezultate nego što se očekivalo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara