Wall Street snažno porastao drugi dan zaredom

Wall Street snažno porastao drugi dan zaredom
Foto: EPA

NA WALL Streetu je u utorak S&P 500 zabilježio najveći dnevni skok u šest mjeseci, dok je Nasdaq indeks dosegnuo rekordnu razinu jer se ulagači nadaju da će uskoro biti zaustavljeno širenje koronavirusa.

Dow Jones ojačao je 407 bodova ili 1,44 posto, na 28.807 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,50 posto, na 3.297 bodova, a Nasdaq indeks 2,1 posto, na rekordnih 9.467 bodova.

Nakon što su prošloga tjedna oštro pali zbog strahovanja ulagača od širenja koronavirusa, u prva dva dana ovoga tjedna burzovni su indeksi nadoknadili te gubitke.

To se zahvaljuje nadi ulagača da negativne posljedice po kinesko i svjetsko gospodarstvo ipak neće biti tako velike koliko su se neki plašili.

Mjere Kine za poboljšanje gospodarstva

Kineska središnja banka uvela je niz mjera za podršku gospodarstvu pa je tako smanjila neke od ključnih kamatnih stopa i ubrizgala na tržišta oko 242 milijarde dolara kako bi poboljšala likvidnost.

Peking je, također, poručio da će pomoći kompanijama koje proizvode vitalno važne proizvode kako bi pokrenule proizvodnju što je prije moguće.

Premda je broj umrlih od koronavirusa porastao na gotovo 500, a zaraženih na 23.500, analitičari kažu da tržište računa na to da će uskoro loše vijesti o koronavirusu dosegnuti vrhunac i da će uslijediti vijesti o poboljšanju situacije.

„Tržište jednostavno gleda dalje od koronavirusa. Povijest pokazuje da su takve epidemije izazvale pad cijena, a potom brzi oporavak“, kaže Lindsey Bell, strateginja u tvrtki Ally Invest.

Kompanije iz S&P 500 indeksa ostvarile bolje rezultate

Pozitivno su na tržište utjecale i vijesti iz kompanija. Većina od oko 250 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, ostvarila je bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju biti u prosjeku 1,6 posto veće nego godinu dana prije, dok su na početku sezona objava poslovnih rezultata očekivali pad zarada za 0,6 posto.

„Premda zarade u proteklom tromjesečju nisu baš impresionirale, u skladu su s očekivanjima na tržištu da će u idućim kvartalima rasti“, kaže Nela Richardson, strateginja u tvrtki Edward Jones.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,55 posto, na 7.439 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,81 posto, na 13.281 bod, a pariški CAC 1,76 posto, na 5.935 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara