Wall Street snažno porastao, jedan burzovni indeks je blizu rekordne razine

Wall Street snažno porastao, jedan burzovni indeks je blizu rekordne razine

NA WALL Streetu je S&P 500 indeks snažno porastao, primaknuvši se rekordnoj razini, jer je Washington najavio nastavak trgovinskih pregovora s Pekingom i jer ulagači očekuju smanjenje kamata Feda.

Dow Jones skočio je 353 boda ili 1,35 posto, na 26.465 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,97 posto, na 2.917 bodova, a Nasdaq indeks 1,39 posto, na 7.953 boda.

Skok se pripisuje Trumpovoj izjavi

Snažan skok tih indeksa pripisuje se izjavi predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će se na skupu G20 najvećih svjetskih gospodarstava krajem lipnja sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i da će se trgovinski pregovori nastaviti nakon višetjednog zastoja.

Tržište je pod pritiskom od početka svibnja kada su prekinuti trgovinski pregovori između SAD-a i Kine, što je izazvalo strahovanja da će trgovinski rat negativno utjecati na oba gospodarstva.

Zbog toga je u svibnju S&P 500 indeks izgubio više od 6,5 posto.

No, zahvaljujući nadi ulagača da će zbog usporavanja rasta gospodarstva američka središnja banka uskoro smanjiti ključne kamatne stope, od početka lipnja S&P 500 porastao je oko 6 posto pa je sada samo 1 posto udaljen od rekordne razine dosegnute krajem travnja.

Jučer su čelnici američke središnje banke započeli dvodnevnu sjednicu, a danas poslijepodne očekuje se njihovo priopćenje, nakon čega će predsjednik Feda Jerome Powell održati konferenciju za novinare.

Ne očekuje se da će Fed već na ovoj sjednici smanjiti ključne kamatne stope, no ulagači se nadaju signalima da bi to mogao učiniti na sjednici u srpnju.

Zahvaljujući najavi nastavka trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, najviše su jučer porasle, u prosjeku 1,9 posto, cijene dionica u industrijskom sektoru koji je najviše osjetljiv na trgovinska pitanja.

Sa skokom od 1,7 posto slijedio je tehnološki sektor, pri čemu su najviše porasle cijene dionica proizvođača čipova koji velik dio svojih prihoda ostvaruju na kineskom tržištu.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 1,17 posto, na 7.443 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 2,03 posto, na 12.331 bod, a pariški CAC 2,20 posto, na 5.509 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara