Warren Buffet najbogatiji čovjek svijeta, osnivač Facebooka najmlađi američki milijarder

NAJBOGATIJI čovjek na svijetu više nije Bill Gates, pretekao ga je Warren Buffett, kojemu je vrijednost dionica Berkshire Hathaway priskrbila bogatstvo od 62 milijarde dolara,  a buduća najbogatija nada je osnivač Facebooka, Mark Zuckerberg, koji je najmlađi američki milijarder. 

Buffett, filantrop, ulagač i biznismen, je samo prije godinu dana vrijedio 10 milijardi dolara da bi nakon 13 godina vladanja prvim mjestom po bogatstvu pretekao i Billa Gatesa, piše Forbes.

Zanimljivo je napomenuti kako Buffet podržava Hillary Clinton u njenoj borbi za američku predsjednicu.

Trenutno bogatstvo Gatesa procjenjuje se na 58 milijardi dolara čime zauzima tek treće mjesto na svjetskoj ljestvici najbogatijih zbog nedavnog pokušaja kupnje Yahooa, što je smanjilo vrijednost Microsofta. Zanimljivo je kako je više od polovice ukupnog bogatstva Gatesa uloženo u dionice izvan kruga Microsofta.

Na drugom mjestu najbogatijih je meksički biznismen Carlos Slim, koji je najveći ulagač u telekomunikacije, što mu donosi zaradu od 60 milijardi dolara, a  prije jednu godinu zarada je bila manja za 11 milijardi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utrka za najbogatijeg čovjeka na planetu u proteklih je nekoliko mjeseci bila napeta zbog dinamičnog zbivanja na dioničkom tržištu. Vrijednost Berkshire Hathawaya u prosincu iznosila je 65 milijardi dok je vrijednost Microsofta najprije u listopadu i studenome porasla za 30 posto da bi nakon neuspjele kupnje Yahooa pala.

Carlos Slim, vlasnik America Movila, u protekle je dvije godine udvostručio svoje bogatstvo, a dionice su od 2006. godine do danas vrjednije za 120 posto. Warren Buffet, koji je kao dječak dostavljao novine, danas je ulagač u osiguranja, drago kamenje i hranu te posjeduje dionice tvrtki Anheuser-Busch, Coca-Cola, Wells Fargo i Kraft Foods.

Osnivač Facebooka, Mark Zuckerberg je sa samo 23 godine i bogatstvom od 1,5 milijarde dolara uvršten na Forbesovu listu najbogatijih, zauzima 785. mjesto te je jedan od 50 bogataša ispod 40 godina starosti.

V.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara