Washington, Kanada i Arapska liga zabrinuti zbog "sigurnosne linije"

AMERIČKI State Department je objavio u srijedu da izbliza prati izraelske odluke o "sigurnosnom zidu" prema palestinskom teritoriju dajući na znanje da je i dalje zabrinut.

"Izbliza ćemo razmotriti tu odluku", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Richard Boucher nakon što je Izrael u srijedu odlučio duboko na Zapadnoj obali izgraditi "sigurnosni zid" za pet židovskih naselja.

Ti "zidovi" za sada neće biti formalno povezani sa sigurnosnom linijom koja se gradi, jer se Izrael ne želi otvoreno suprostaviti Washingtonu.

"Naši stavovi o tom zidu se nisu promijenili", dodao je Boucher i dodao da Washington smatra "problematičnom" činjenicu da zid može prijeći na palestinski teritorij.

"Naš temeljni stav je opiranje svakoj aktivnosti koji bi mogla prejudicirati rezultat pregovora o finalnom statusu" između Izraela i Palestinaca, rekao je on dodajući da će o zabrinutosti nastaviti razgovore s izraelskom vladom.

Sigurnosna linija, koju Palestinci nazivaju "zidom apartheida", trebala bi spriječiti upade terorista u Izrael.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova gradnja je pokrenuta u lipnju 2002. između Izraela i Zapadne obale, a prva tranša od 140 km je završena 31. srpnja ove godine.

Kanadski ministar vanjskih poslova Bill Graham i glavni tajnik Arapske lige Amr Moussa su u srijedu u Ottawi osudili odluku Izraela da nastavi grdnju "linije sigurnosti" na Zapadnoj obali.

"Posljedica te gradnje na mirovni proces je negativna, to je očito", rekao je Amr Moussa koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Kanadi.

"Te mjere su provokacija za Palestince", dodao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare s kanadskim ministrom.

Bill Graham je ocijenio da ta gradnja "nije razborita".

Izrael je u srijedu odobrio sljedeću fazu izgradnje goleme sigurnosne ograde na Zapadnoj obali unatoč međunarodnim kritikama kako zadire duboko u palestinska područja i podriva mirovne napore.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara