Washington Monthly: Trump je američki Slobodan Milošević

Washington Monthly: Trump je američki Slobodan Milošević

Foto: FAH, screenshot: YouTube

NOVI američki predsjednik Donald Trump nastavlja izaziva kontroverze u Americi i u inozemstvu. U nizu medijskih kritika koje su usmjerene na njega prošloga tjedna, nalazi se i ona Paula Glastrisa, glavnog urednika Washington Monthlyja.

U nastavku prenosimo dijelove njegove analize.

"Donalda Trumpa u više su navrata nazvali američkim Silviom Berlusconijem te uistinu postoji nekoliko sličnosti između njih dvojice - njihove frizure, ponašanje prema ženama, manipuliranje medijima, konstantna demagogija. No, Berlusconi nije budio religijske i etničke strahove među ljudima. Zbog toga mislim kako je primjerenije - a ujedno i više zastrašujuće - Trumpa usporediti sa Slobodanom Miloševićem.

Kao i Trump, bivši jugoslavenski predsjednik došao je na vlast tako da je igrao na kartu etničko-nacionalističkih osjećaja kod ljudi, a snaga istih iznenadila je čak i njega samoga. 1987. godine, Milošević je otišao na Kosovo kako bi bio posrednik u prosvjedu manjinski Srba protiv vlade u provinciji s većinski albanskim stanovništvom. Komunistička partija ga je ukorila zbog nacionalističkog govora, no, kada su se prosvjednici pobunili kako ih kosovska policija tuče, Milošević im je poručio: 'Nitko ne sme da vas bije!'.

Viralna poruka

TV isječak te izjave preko noći je postao viralan, što bi se danas reklo. Milošević je postao heroj Srbima diljem Jugoslavije jer se usprotivio onome što bismo danas nazvali "političkom korektnošću". Iskoristio je tu slavu kako bi postao predsjednik Srbije te potaknuo prosvjede Srba u Hrvatskoj i Bosni. U konačnici, te je Srbe naoružao i opremio.

U godinama pokolja koje su uslijedile - etnička čišćenja, silovanja, 100.000 ubijenih - novinari i strani čelnici koji su se dolazili upoznati s Miloševićem uvijek bi o tim susretima otkrivali dojmove koji ga opisuju na sličan način kao što se danas opisuje Trump. Milošević je bio naprasit i samopouzdan u javnim istupima, ali pristojan i pomirljiv u privatnim razgovorima. Bio je opsjednut kontroliranjem i manipuliranjem medijima. Činilo se kako ni sam ne vjeruje u nacionalističku retoriku koju je servirao masama, no koristio ju je kako bi stekao moć. Nije vjerovao nikome osim svoje obitelji.

Postoje i druge sličnosti.

Dok sam kao novinar pratio Jugoslaviju 1995. godine, proveo sam mnogo vremena sa Srbima u Bosni i u Srbiji. Upoznao sam veliki broj obrazovanih stručnjaka u Beogradu koji su se zgražali nad Miloševićem, ali i velik broj članova radničke klase i ruralnih Srba, koji me danas, u retrospektivi, podsjećaju na Trumpove glasače.

Miloševićevi glasači kao i Trumpovi

Vjerovali su kako su upravo oni patriotsko srce i duša Jugoslavije, ali kako ih ljudi krivo shvaćaju i kako ih se gleda s visoka. Upozoravali su kako je Milošević u pravu kada potiče oružane ustanke. Isticali su kako su se Srbi borili na strani Saveznika u Drugom svjetskom ratu, dok su Hrvati ratovali uz Hitlera. Naglašavali bi da je vlada minimizirala ekonomsku i političku moć Srba koji su najveća etnička grupa u zemlji te kako je dala posebne privilegije manjinama, kao što su Albanci i Hrvati.

Žalili su se kako te manjine, umjesto da budu zahvalne, sada traže više autonomnosti i nezavisnost za svoje regije. Upozoravaju kako bi to Srbe u tim regijama učinilo "manjinama u vlastitoj zemlji".

Ako bi upozorili takve sugovornike kako Srbi ti koji su započeli rat te koji kontroliraju većinu naoružanja te da su sukladno tome upravo Srbi oni koji odrađuju najviše ubijanja, rekli bi vam da širite zapadnjačku propagandu. A to je odgovor koji su zagovarali Miloševićevi državni mediji.

Čak i dok im je vlastita zemlja tonula u ekonomsku bijedu, a Miloševićevi pajdaši i kriminalci postajali bogatiji iz dana u dan, njihova lojalnost spram Miloševića nije popuštala.

 Sjedinjene Američke Države 2017. godine nisu Jugoslavija 1995. godine. Imamo duže i dublje razumijevanje demokracije te snažnije demokratske institucije i ograničenja vlasti. No, sljedeće četiri godine iskušat će naše institucije i sustav. Naša je uloga da damo svoj doprinos održavanju tog sustava na životu", zaključuje Glastris.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara