Washington spreman pomoći da se nastave izraelsko-sirijski pregovori

SJEDINJENE Države izjavile su u četvrtak da su spremne potaknuti nastavak izravnih pregovora između Izraela i Sirije, pošto je izraelski premijer Ariel Sharon rekao da je spreman sastati se sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom "uz neke uvjete".

"Oduvijek smo podupirali zamisao o općem miru na tom području i mislili da su za to važni izravni susreti između strana", kazao je glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sharon je kazao da je "spreman susresti se s predsjednikom Asadom uz neke uvjete" koje nije naveo. Dodao je da zasad ne vidi "nijedan ozbiljan znak" koji bi govorio o sirijskim mirovnim težnjama.

Šef sirijske diplomacije Faruk al-Šara odmah je uzvratio da je "nedopustivo" da Sharon postavlja uvjete za nastavak pregovora.

Koncem 2003. sirijski predsjednik razmišljao je o obnovi dijaloga s Izraelom kako bi povratio Golan u zamjenu za mir i za normalizaciju odnosa između dviju zemalja. Tu visoravan Izrael je zauzeo u izraelsko-arapskom ratu 1967. i pripojio 1981. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara