WASHINGTON TRAŽI EVENTUALNU PODRŠKU NATO-A U IRAKU

Sjedinjene Dražve su u srijedu službeno tražile od NATOa eventualnu podršku Atlantskom Savezu u slučaju sukoba u Iraku, objavio je jedan dužnosnik NATOa.

Tijekom sastanka u srijedu u sjedištu Saveza u Bruxellesu, rekao je taj neimenovani dužnosnik, Stalno vijeće Atlantskog Saveza (veleposlanici) upoznato je s američkim prijedlogom o mogućim ulogama koje bi NATO mogao preuzeti u slučaju potrebe za vojnom intervencijom.

Američki prijedlozi, kojih ima šest, uslijedili su nakon posjeta početkom prosinca zamjenika američkog ministra obrane Paula Wolfowitza sjedištu Saveza kada je predložio određeni broj opcija u kojima bi NATO mogao imati ulogu u Iraku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među tim opcijama su upotreba kolektivnih sredstava kojima raspolaže NATO poput radarskih zrakoplova Awacs,logistička podrška zemalja koje će pojedinačno angažirati postrojbe u Iraku i pomoć Turskoj u slučaju napada Bagdada.

Na summitu u Pragu 21. studenoga šefovi država i vlada NATO-a su se obvezali ´dati punu podršku´ primjeni UN-ovoj rezolucije 1441 ´učinkovitim mjerama´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara