WhatsApp uvodi mjere protiv širenja dezinformacija o koronavirusu

WhatsApp uvodi mjere protiv širenja dezinformacija o koronavirusu
Foto: EPA

FACEBOOK je u utorak najavio nove mjere borbe protiv dezinformacija na WhatsAppu, dok se nastavljaju širiti lažne poruke o covidu-19 koji navodno izazivaju 5G mreže, a liječi ga ocat.

Korisnici WhatsAppa će od sada moći proslijediti poruku samo jednom korisniku kako bi se ograničila njihova cirkulacija.

"Znamo da brojni korisnici prenose korisne informacije, kao i smiješne videosnimke, razmišljanja i molitve koje su im važne", navodi kompanija čiju aplikaciju koriste dvije milijarde korisnika.

"Ipak primijetili smo značajan porast dijeljenja poruka koji mogu pridonijeti širenju lažnih informacija", kažu u tvrtki. 

Kritike na račun WhatsAppa

WhatsApp redovno kritiziraju da potiče širenje lažnih informacije koje ponekad dovode do tragičnih ishoda. U Indiji su 2018. lažne informacije o otmici djece izazvale pobunu i linč.

Aplikacija je u siječnju 2019. ograničila broj podjela na maksimalno pet korisnika odjednom i jamči da je to ograničenje dovelo do 25-postotnog smanjenja proslijeđenih poruka diljem svijeta.

Ali privatnost komunikacija tehnički otežava obuzdavanje širenja teorija zavjere i drugih opasnih ideja, posebno u razdoblju pandemije.  

U Velikoj Britaniji je uništeno nekoliko antena i releja, a vlasti tvrde da društvenim mrežama kruži apsurdna teorija prema kojoj se novi koronavirus širi mrežom mobilne telefonije 5G.

"Te ideje nisu samo neutemeljene, one štete osobama i tvrtkama koje ovise o našim uslugama", reagirala su u nedjelju četiri britanska telecom operatera u otvorenom pismu.

Lažne vijesti

U Africi WhatsAppom kruže informacije o ispiranju usta octom koji ubija covid-19 kao i tvrdnje da su crnci otporniji na zarazu.

U vrijeme ograničenja kretanja uporaba aplikacija je eksplodirala. Facebook je na prvoj liniji s Instagramom, WhatsAppom i Messengerom. 

Tvrtka je krajem ožujka navela da se broj poruka povećao za više od 50 posto u najpogođenijim zemljama.

Tehnološki div je udvostručio kapacitete svojih servera i pokušava istaknuti informacije pouzdanih izvora. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i više od 20 ministarstava zdravstva koriste WhatsApp za objavu informacija o pandemiji i poslali su već više od 100 milijuna poruka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara