WHO: Epidemija SARS-a jenjava

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je u četvrtak da je najgore prošlo što se tiče svjetske epidemije atipične upale pluća, jer nijedan novi slučaj nije zabilježen ni u jednoj u tri najugroženije zemlje: Kini, Hong Kongu i Tajvanu.

"Možemo reći da epidemija jenjava. To vrijedi općenito, a napose za Kinu", rekao je Henk Bekedam, direktor izaslanstva WHO-a u Pekingu.

U četvrtak, drugi dan zaredom, Kina nije zabilježila nijedan novi slučaj SARS-a, a izvijestila je o samo dvama smrtnim ishodima. To je treći dan u ovom tjednu bez novih slučajeva bolesti.

U Kini je oboljelo ukupno 5.329 osoba, od čega ih je 336 umrlo.

Ipak, zabilježena su četiri sumnjiva slučaja, jedan u Pekingu, jedan u Sečuanu (na jugozapadu) i dva u Guangdongu (na jugu).

Zbog jenjavanja bolesti, WHO je priopćio da razmišlja o ukidanju preporuke o neputovanju na sjever Kine, osim Pekinga.

Ni u Hong Kongu, koji je najviše pogođen iza kontinentalne Kine, u četvrtak nije bilo novih slučajeva bolesti. To je drugi put nakon 24. svibnja da Hong Kong ne bilježi nove slučajeve SARS-a od kojeg je u toj bivšoj britanskoj koloniji oboljelo 1.748 osoba, a 284 su umrle.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Tajvanu, gdje se epidemija proširila nešto kasnije u odnosu na susjedne zemlje, zdravstvene su službe u četvrtak priopćile da peti dan zaredom nije zabilježen nijedan novi slučaj bolesti.

Ukupni broj oboljelih na tom otoku je 677, od čega je 81 osoba umrla, a te se brojke nisu mijenjale od prošlog tjedna.

Na gospodarskom planu, uzmak epidemije i manji strah od putovanja potaknuo je azijske zrakoplovne tvrtke da počnu pripreme za ponovno uvođenje letova koji su ukinuti u jeku krize.

Unatoč općoj tendenciji poboljšanju, četrnaest zemalja i dalje traži da sve osobe koje odlaze iz Kine imaju liječničku potvrdu.(Hina) vrad dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara