KORONAVIRUS U SVIJETU

Svjetska zdravstvena organizacija: Pandemija bi se mogla pogoršati

Svjetska zdravstvena organizacija: Pandemija bi se mogla pogoršati
Foto: EPA

PANDEMIJA koronavirusa mogla bi se pogoršati ako države ne poduzmu stroge zdravstvene mjere predostrožnosti, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). 

"Da budem iskren, previše država se kreće u krivom smjeru, a virus ostaje javni neprijatelj broj jedan", poručio je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus iz sjedišta te organizacije Ujedinjenih naroda u Ženevi. 

"Ako se osnove ne poštuju, ova pandemija će samo postajati sve gora i gora", dodao je. 

Danas  broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao brojku od 13 milijuna, s više od pola milijuna smrtnih slučajeva. 

WHO još nije dobio službeni zahtjev SAD-a o povlačenju

Tedros je istaknuo i da od 230 tisuća novih slučajeva zabilježenih u nedjelju njih 80 posto dolazi iz 10 država, a 50 posto iz samo dvije države - Brazila te Sjedinjenih Država, koje su pandemijom najpogođenija država, a njezin predsjednik Donald Trump čest kritičar WHO-a. 

"U dogledno vrijeme neće biti povratka u staru normalu. Još ima mnogo toga za brigu", upozorio je.

Šef WHO-a za hitne situacije Mike Ryan kazao je da je njihov tim stigao u Kinu istražiti podrijetlo virusa i da su trenutno u karanteni, što je standardna procedura, nakon čega će početi raditi s kineskim znanstvenicima. 

Tedros je otkrio da WHO još nije dobio službeni zahtjev SAD-a o povlačenju iz te organizacije, što je Trump najavljivao. Američki predsjednik smatra da je WHO na početku krize išao na ruku Kini, u kojoj je zabilježen prvi slučaj zaraze. 

Trump, koji je tijekom vikenda prvi put viđen u javnosti sa zaštitnom maskom, često je meta kritičara koji smatraju da on ne shvaća pandemiju dovoljno ozbiljno, što republikanac odbacuje. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara