WHO skinuo Hong Kong s popisa SARS-a

SVJETSKA zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je objavila da u Hong Kongu više nema opasnosti od SARS-a nakon gotovo četiri mjeseca tijekom kojih je SARS uzrokovao smrt oko 300 ljudi i bitno ugrozio tamošnje gospodarstvo.

Odluka je donesena nakon što posljednjih 20 dana - dvostruko duže od ubičajenog razdoblja inkubacije - nije zabilježen novi slučaj SARS-a. Nakon uklanjanja Hong Konga, na popisu još ostaju Peking, Toronto i Tajvan u kojima i dalje prijeti opasnost zaraze teškim akutnim respiratornim virusom od kojeg je, od izbijanja u veljači u Kini, u svijetu zaraženo više od 8400 ljudi, a umrlo ih je više od 800.

Zbog izbijanja epidemije gospodarstvo Hong Konga pretrpjelo je višemilijunske štete zbog otkazivanja poslova, što je taj grad dovelo na rub treće recesije u posljednjih šest godina. Osim toga, medicinski stručnjaci boje se ponovnog izbijanja zaraze sljedeće zime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od ožujka je u Hong Kongu od SARS-a oboljelo 1755 ljudi, među kojima je umrlo 298. Stopa smrtnosti od 17 posto gotovo je trostruko viša od 6,5 posto u Kini, gdje je epidemija izbila, ali znanstvenici ne znaju zašto.

Sedmi dan zaredom novih slučajeva zaraze ni umrlih od SARS-a nije prijavio ni Tajvan, u kojem su dosad zabilježena 692 slučaja, od kojih 84 umrla, dok je 75 pacijenata još u bolnici.

U Kanadi je stanje drukčije, jer su zdravstvene službe u nedjelju objavile da su od SARS-a umrle još dvije osobe - 55-godišnji muškarac i 81-godišnja žena - čime se ukupan broj umrlih u području Toronta povećao na 38.

Broj zaraženih ipak je u opadanju, jer je krajem tjedna od SARS-a vjerojatno bolovalo 28 osoba, gotovo upola manje u odnosu na 55 zaraženih tjedan dana ranije. Oko 14 pacijenata je u kritičnom stanju, rekli su kanadski zdravstveni dužnosnici.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara