WikiLeaks: Zabrinuti Sanader 2006. tražio da Amerikanci demantiraju Indexovu priču o prodaji Plive!

Foto: Damjan Tadić / Cropix

"HRVATSKI premijer Ivo Sanader nazvao je veleposlanika 4. rujna kako bi izrazio svoju zabrinutost zbog teksta na hrvatskom portalu Index.hr, koji tvrdi da je Sanader u dogovoru s predsjednikom Uprave Plive Željkom Čovićem i bivšim ministrom Miomirom Žužulom skovao dogovor da proda Plivu američkoj farmaceutskoj firmi Barr Labs", uvod je u diplomatsku depešu koja je javnosti postala dostupna zahvaljujući WikiLeaksu.

> Pročitajte depešu o prodaji Plive

> Pročitajte depešu o sastanku Sanadera i Busha

> Prisjetite se teksta o tajnom sastanku u Veroni!

Kako je 5. rujna zapisao tadašnji američki veleposlanik u Zagrebu Robert A. Bradtke, Sanader ga je uvjeravao da bi za odnose Hrvatske i SAD-a bilo pozitivno da Plivu kupi američka kompanija, a istovremeno bi bio poslan i signal povjerenja u investicijsku klimu u Hrvatsku. "Sanader je bio očito potresen optužbama, za koje je tvrdio da su uvod u 'vrlo prljavu' opozicijsku kampanju kojoj je cilj preko prodaje Plive diskreditirati njegovu vladu", navodi se u depeši koju je prvi objavio britanski Guardian.

Tražio od Amerikanaca da demantiraju Index

Sanader je američkom veleposlaniku kazao da će demantirati optužbe Indexa, a tražio je i da veleposlanstvo SAD-a reagira u vidu medijskog priopćenja "s obzirom da je u priču uključena američka firma i da je u tekstu spomenut i veleposlanik". Iz američkog veleposlanstva, međutim, nisu pristali na Sanaderov zahtjev već su u izjavi samo naveli da "prodaja Plive mora biti provedena u skladu sa zakonima tržišta i na transparentan način".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U depeši se dalje navodi kako su se za prodaju Plive natjecali Barr i Actavis, te kako je američko veleposlanstvo u kontaktu s Barrovim predstavnicima u Zagrebu koji su Bradtkea uvjeravali da su zadovoljni s privatizacijskim procesom. Bradtke u svom komentaru dalje navodi kako veleposlanstvo nema nikakvih konkretnih detalja oko prodaje Plive, ali se radi "o prvoj transakciji takve magnitude u Hrvatskoj i očito je da predstavlja izazov za regulacijske mehanizme".

Pliva kao izvor skandala

"S obzirom da su dionice Plive skočile za gotovo 60 posto s obzirom na ranije ovogodišnje razdoblje, čini se vrlo mogućim da će se novinari još dugo baviti kako pravim, tako izmišljenim skandalima oko prodaje ove kompanije, posebno jer se približavaju parlamentarni izbori", zapisao je Bradtke, te naveo i odgovor koji je poslan na Indexov tekst, a u kojem se navodi da SAD očekuje transparentan i zakonit proces privatizacije.

Pliva se spominje i u depeši koja je u Washington poslana mjesec dana kasnije, 11. listopada 2006. godine, i to kao briefing za Georgea W. Busha povodom Sanaderovog posjeta Ovalnom uredu. U ovoj se depeši navodi kako je Hrvatska mala država, ali je na putu brzog oporavka nakon Domovinskog rata pa stoga SAD može ispuniti svoje regionalne interese tako da "izađe u susret novoj generaciji hrvatskih lidera i promovira investicije poput kupnje Plive".

Kritizirali "jugonostalgičara" Mesića

Hrvatska se opisuje kao zemlja u razvoju, čiji turizam sve više cvjeta, "espresso je odnio pobjedu nad turskom kavom", a nove autoceste sasvim su približile Zagreb Jadranu. "Premijer Ivo Sanader založio je svoju političku karijeru na obećanje stalnog razvoja i približavanja NATO-u i Europskoj uniji", navodi se u depeši u kojoj američki veleposlanik također kritizira Stjepana Mesića zbog "nostalgije prema idealiziranoj prošlosti". Spominje se tako Mesićevo sudjelovanje na summitu nesvrstanih kojim se, zapisao je Bradtke, "odaje počast Titu".

Međutim, Bradtke ističe kako Mesićev način razmišljanja dijele tek rijetki, te kako bi susret Sanadera i Busha mlađu generaciju trebao dodatno uvjeriti da budućnost Hrvatske leži u slobodnom tržištu, demokraciji i euroatlantskim integracijama.  "Premijer Ivo Sanader obišao je sve važne europske gradove, ali on dobro zna da je Washington metropola koja je doista važna", zapisao je Bradtke uz opasku da sastanak s Bushem u Bijeloj kući za hrvatskog premijera predstavlja "nacionalni, ali i osobni uspjeh".

Bradtke u depeši navodi da je Sanader u prve tri godine svoje vladavine napravio puno za Hrvatsku, ali i za američke interese na Balkanu. Spominje se tako normalizacija odnosa s Beogradom, pomirenje HDZ-a i srpske manjine, detuđmanizacija stranke, ali i podatak da je Sanader bio od velike pomoći prilikom izručivanju Ante Gotovine Haškom sudu. Također se navodi kako je Sanader modernizirao vojsku, ali Bradtke vjeruje da ga se "može pogurati da napravi još" prije nego Hrvatska uđe u NATO.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara