Yale sponzorirao veliko istraživanje o fašizmu u EU, Hrvatska među najgorima

Yale sponzorirao veliko istraživanje o fašizmu u EU, Hrvatska među najgorima
Screenshot: YouTube

POVIJESNI revizionizam koji sadrži negiranje ili umanjivanje holokausta, prisutniji je u istočnim članicama EU-a, kaže nova studija, a prenosi portal Politico.

Studija posebno naglašava stanje u Poljskoj, Litvi, Mađarskoj i Hrvatskoj.

"Mnoge vlade Europske unije rade na rehabilitaciji kolaboracionista i ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata dok istodobno umanjuju krivnju za progon Židova", stoji u Holocaust Revisionist Reportu, studiji koju je, među ostalim, sponzoriralo Sveučilište Yale.

"Revizionizam je najgori u novim članicama EU-a - Poljskoj, Mađarskoj, Litvi i Hrvatskoj", kaže se u studiji.

Hrvatska je, dakle, naglašena kao problematična što se tiče bujanja povijesnog revizionizma.

"U Hrvatskoj se nastavlja koristiti pozdrav ustaša, hrvatskih fašista, na nogometnim utakmicama, okupljanjima i prosvjedima. Također, nedostaje muzeja o holokaustu. Židovska i romska zajednica bojkotirale su službene komemoracije", piše Politico.

Spominju HRT, Crkvu i Kolindu

U samoj studiji, jasno, piše puno više o Hrvatskoj. Štoviše, posvećeno joj je cijelo jedno poglavlje. Tako se na jednom mjestu spominje i HRT koji je ugostio Jakova Sedlara, autora "revizionističkog dokumentarca o Jasenovcu".

Spominje se i Crkva.

"Katolička crkva u Hrvatskoj 'zamolila je za oprost' žrtve holokausta. U isto vrijeme, pojedini svećenici, kao što je Stjepan Razum, poznati su po revizionizmu", stoji u studiji koja spominje i služenje misa za Pavelića.

Što se tiče političara, studija spominje brojne osobe iz političkog života od 90-ih naovamo. Ne nužno u negativnom kontekstu.

No u prilično negativnom kontekstu spominje se Kolinda Grabar-Kitarović.

"Moja pozicija prema pozdravu 'Za dom spremni' je čista. To je stari hrvatski pozdrav, ali je kompromitiran od strane ustaša", citira studija Kolindu koja je, kako pišu, to kazala 4. rujna 2017.

Odmah u sljedećoj rečenici naglašavaju da su taj pozdrav izmislili ustaše 1930-ih godina.

Istraživanje o revizionizmu by on Scribd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara