"Yasmin je siguran, ali maleni rizik je veći za žene koje koriste drogu"

"Yasmin je siguran, ali maleni rizik je veći za žene koje koriste drogu"

GINEKOLOŠKI stručnjaci koji su gostovali u večerašnjoj emisiji Otvoreno tvrde da je kontraceptivna pilula Yasmin sigurna.

Ginekolog dr. Velimir Šimunić je rekao kako svaka kontraceptivna pilula ima estrogene koje nose određeni rizik za žensko zdravlje. Taj se rizik povećava ukoliko žena ima problema s tjelesnom masom, a važan čimbenik može biti i konzumacija droge. Javnost je pozvao da ne podliježe histeriji, a kao razlog je naveo statističke podatke prema kojima se problemi javljaju tek kod 15 od 100.000 žena koje koriste kontraceptivne pilule.

Dr. Srećko Ciglar, Šimunićev kolega, smatra kako kontraceptivne pilule mogu biti štetnije za starije žene. I on se, s druge strane, slaže kako su pilule sigurne, jer se danas, za razliku od prije pola stoljeća, koriste "finije doze" hormona koji su ranije izazivali probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Dubravac, voditelj ginekološkog programa AG Schering, izjavio je kako je u svijetu potrošeno 320 milijuna kutija Yasmina, a da su negativne nuspojave u rangu svih drugih kontraceptiva. Njegova tvrtka nije zaprimila nikakve tužbe vezane uz taj lijek, a ni ne očekuje ih.

Ministar zdravstva Darko Milinović je, pak, rekao kako je Ministarstvo u pet godina zaprimilo dojave o 14 nuspojava vezanih uz Yasmin.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara