Ž. Šobot, ubijen 1999. u Zagrebu, spomenut na suđenju Miloševiću,

ŽELJKO ŠOBOT, preko kojega je, kako je danas ustvrdio zaštićeni svjedok na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću, srbijanski SDB za rata ubacivao velike količine heroina u Hrvatsku, ubijen je u Zagrebu u ožujku 1999.

Zaštićeni svjedok rekao je da je "Služba državne sigurnosti MUP-a (SDB) Srbije preko punkta u Orašju i Željka Šobota u Zagrebu ubacivala velike količine heroina u Hrvatsku kao oblik specijalnog rata, s ciljem slabljenja hrvatske mladeži".

Na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Miloševiću optuženom pred Haškim sudom za ratne zločine, svjedok C-48 priznao je da je surađivao sa SDB-om od 1992. do 2000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šobota je u noći 11. ožujka 1999. ubijen u svom BMW-u parkiranom na pločniku nedaleko križanja Ozaljske i Selske ulice u Zagrebu. Ubojica nije pronađen, a Šobotu, tada 34-godišnjaka, likvidirao je s više hitaca iz strojnice.

Mediji su tada pisali da je ubojstvo očito bilo detaljno isplanirano, te da je riječ o još jednom "mafijaškom"obračunu na zagrebačkim ulicama.

Željko Šobota bio je i ranije meta ubojica, pa je tako 1996. u Zagrebu lakše ranjen dok je sjedio u autu. Prema pisanju medija bio je pripadnik kriminalnog miljea. Ime mu se često spominjalo i na suđenju tzv. zločinačkoj organizaciji u Zagrebu, koja prema prvostupanjskoj presudi nije postojala. Šobotovo ubojstvo bilo je jedna od točaka optužnice, ali u nedostatku dokaza za njega nitko nije osuđen.

Šobotov otac na tom je suđenju kao svjedok priznao da mu se sin bavio reketarenjem i ponekad kupovao krijumčarenu robu, ali je rekao da nikad nije preprodavao droge.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara